17 Mayıs 2009

Yoga Nedir / What is Yoga

Mart / 2009'da Bebek Yogha'da düzenlenen YICC (Vivekananda yoga uüniversitesi yoga eğitmenliği sertifika programı) de Raghuramji'nin açılış konuşması olan Yoga Nedir konusu aşağıdaki videolardan izleyebilirsiniz.

1. Bölüm:



2. Bölüm:

7 yorum:

Adsız dedi ki...
Bu yorum yazar tarafından silindi.
Ayça Gürelman dedi ki...

Merhaba,

Eger ibadet kelimesini birlik ile es anlamli olarak algiliyorsaniz, bence "birlik" yerine "ibadet" kelimesini kullanmakta bir sakinca yok, nihayetinde her biri sadece birer kelimedir ve onemli olan bize ne ifade ettigidir.

Diger yandan, eger ibadet kelimesi Turk dil kurumunun sozlugunde gectigi sekliyle "Bir dinin buyruklarını yerine getirme" ise, yani yoga'nın bir din oldugu soylenmesi durumunda, en onemli celiskili nokta, dinin inanci beraberinde getirmesidir. Yani din Tanri'ya ve Tanri'nin sozunu iceren kitap(lar)da iceren bilgilere inanmayi sart kosar. ancak, bu inanç için ispat aranmaz, bu nedenle ibadeti yapan kisilere, "inanan"lar denir. Yoga'da ise Upanisadlar basta olmak uzere, tum bilgi ogrentmen-ogrenci iliskisi uzerine kuruludur ve yoganin temel anlayisi "git kendi basina kesfet" sozlerinde saklidir; yani yogada istenilen kisinin inanci degil, kisinin "idraki"dir. Aydinlanma denilen de iste budur.

Son olarak altini cizmek istedigim onemli bir nokta ise, tapinma konusudur. Eger Brahman, Mutlak veya Tanri isimleri yogik metinlerde geciyorsa, bu tapinma ya da hosa gitme (ve boylece bazi taleplerde bulunma -bunun da dinsel karsiligi dua oluyor) icin bazi adetleri yerine getirme amaci gutmemektedir; tersine Brahman'a ulasmadan kasit, belki sufilerin "En-el Hak" kelimelerine esdeger diyebilecegimiz aydinlanma ve kendini bilmedir.

Sevgiler,
Anu.

Adsız dedi ki...
Bu yorum yazar tarafından silindi.
Ayça Gürelman dedi ki...

Merhaba
her ne kadar "postaci" rumuzlu okur yorumlari yazip sonra silmeyi tercih etse de, ikinci yorumunu silmeden once uzerine bir kac dusuncemi yazarak paylasmak isterim.

B.Gita'daki her bir bolumun ismini Sankya ibadeti
Fiil ibadeti
Bilgi ibadeti

vs gibi de okunabilecegini soyleyerek, yoganin bir ibadet oldugunun delilini buldugunu iddia etmek oldukca ilginc bir yaklasim, benim de karsi yorumum su olacak, ibadet kelimelerini kaldirip "bilim" kelimesini koydugunuzda da cumlenin anlami bozulmuyor... bilmem dikkatinizi cekti mi?

Yoga bir bilimdir, cunku siz hangi dine ait olursaniz olun , yoga yapabilirsiniz, Kur'an veya diger din kitaplarinin bilime ya da kisiyi dusunceye (ya da tefekkure) yoneltmeleri cok dogru ve guzel yaklasimlar - ve zaten de boyle olmali, ancak bu bir yaris degil, inanc sistemleri kendi iclerinde degerlendirilmeli ve bu anlamda karsilastirma yapilmamalidir.

Yogadaki inanc kelimesi, aslinda shraddha kelimesinin karsiligi olmadigi icin inanc olarak cevrilmekte. Burada inanci tohum olarak dusunebilirsiniz, ilgi olmadan kisi hic bir seye baslamaz, yani kisi sadece kendisine faydasi olacak (ya da ilgisini ceken) bir kitabi okur, eger fayda gorurse ayni konuda baska bir kitaba baslar ve ogrenme sureci baslar. Iste yogadaki inanc da burada baslar ve biter. Kisiye ilk ogrenme ivmesini verebilmek icin inanc bu baglamda kullanilir ancak inanc bunun otesine gecmez , bunun otesine gecmesi istenmez. Cunku bir onceki mesajimda da belirttigim gibi, yogada temel kisinin idrakidir, aydinlanmasidir.

Yoganin eskiden bir din simdilerdeyse bir din olmamasini iceren kisisel yoruma gelince; Yoganin cikis tarihini arastirdigimizda(gunumuzden 30,000 yil oncesine dayaniyor) bugunku din kavraminin o gunlerde bulunmadigini goruyoruz. Bu nedenle bu yorumu dayanaginin ne oldugunu pek anlayamadim...

Selamlar
Anu.

Not: Gelen mesajlarla verdigim cevaplar gecikmeyle yayinlaniyorsa, sebebi yogun yasam kosullaridir; saygi sinirlari icinde, satasmadan, kotulemeden, provokatif olmadan yazilan yorumlar yazanin kimligine bakilmaksizin yayinlanmaktadir.

Adsız dedi ki...
Bu yorum yazar tarafından silindi.
Ayça Gürelman dedi ki...

Merhaba
Yazdiklariniz ne guzel, bu kadar genc yasta tum bu konularla ilgilenmek ve sadece kitabi olarak birakmayip uygulamalar yaparak deneyimler yasanmasi cok heyecan verici, tum calismalarinizda basarilar diliyorum... ve yaptiginiz calisma her ne ise, birakmamanizi ve duzenli devam ettirmenizi diliyorum, ta ki aradiginizi bulana kadar!

Dunyadaki iyilik ve kotuluk yoga felsefesine gore aciklamasi olan konulardir, aslinda ben de bu konu uzerine bir hikaye yayinlamayi istiyordum (Şiva Purana'dan), mesajiniz bana ck ilham verdi, en kisa zamanda blogda yayinlayacagim.

selamlar.

Adsız dedi ki...
Bu yorum yazar tarafından silindi.