29 Aralık 2007

Nereye Aşram Denir

Sevgili Cigdem,
Asram, bildigin gibi ruhsal uygulama merkezi anlaminda kullanilan bir kelime. Asagidaki bilgileri genel olarak Hindistan'daki asramlar hakkindaki gozlemim olarak alabilirsin. Bu bilgiler, Asramlarla yoga studyolar arasindaki farklari saniyorum yeterince acikliyor.

a)Asramlarda asagidaki aktivitelerin duzenlendigini goruyorsun,neredeyse tum asramlarda yer alan aktivitelerin yanina mutlaka,bazilarinda yer alanlarin yanina ise istenirse diye not dustum:

1. Mutlaka: Meditasyon salonunda duzenli (her gun) yoga felsefe sohbetleri
2. Mutlaka: Meditasyon salonunda duzenli (her gun) mantra okuma ve kirtan seanslari
3. Istenirse: hatha yoga uygulamalari (asanalar, pranayama,vs) yapilan ayri bir alan
4. Mutlaka: Meditasyon salonunda isteyenlere istedigi an meditasyona yapabilme imkani
5. Istenirse: Eger yer musaitse, heveslilerin konaklayabilecegi yatakhane (burasi kogus gibi de olabiliyor, ayri odalar verebilenler de var)
6. Mutlaka: Yemekhane (asevi olarak hem heveslilere hem de cevredeki yoksul halka hizmet veriyor)
7. Mutlaka: Asramda yasayam Swami tarafindan randevu ile alinan ozel konsultasyon

b)Bir diger konu da, isteyenin istedigi zaman asrama gelmesi ve istedigi surece kalmasi. Yani musait olunmadigi, gec oldugu vs soylenerek isteyenleri iceri almama gibi yoga studyolarda gozlemledigimiz uygulamalar asram geleneginde yer almiyor; elbette buradan anlasilabilecegi gibi, asram bir kisi ile degil, ayni heves ve goruste kisilerden olusan bir ekip tarafindan yonetiliyor; yoksa,24 saat servis vermek, 1-2 kisinin basa cikabilecegi bir is degil.

c)bir diger konu da para. Asramda hatha yoga uygulamalarinin, kalinacak yataklarin bir ucreti var, ancak bunlar hep cok dusuk tutuluyor.Diger tum uygulamalar (yemek, sohbetler, mantralar, vs) ucretsiz aktiviteler bu asrami seven ve yasatmak isteyenler tarafindan verilen bagislarla ayakta duruyor. Bu nedenle asram'in turkiye'deki karsiligi Dernek/Vakif olabilir ancak. Asram'dan elde edilen gelir, sadece asrama (cevre duzenleme, cevredeki yoksullara yemek servisi vs)harcaniyor. Yani, bir yerin ismine asram deniyorsa, burada kisisel cikar (maddi kazanc dahil) saglanmamasi gerekiyor.

Selamlar,
anu.

Hiç yorum yok: