8 Haziran 2010

Bugün Ekadaşi ve Bhadrakali'nin doğduğu gün

Bugün yeni ay öncesi Ekadaşi. Ekadaşi oruç tutmak ve meditasyon için çok elverişli bir gün olarak bilinir.

Swami Krishnananda'nın günün anlamıyla ilgili sözlerini tekrar paylaşmak istiyorum:
"Ayın aklı etkilediği söylenir. Ekadaşi nasıl olur da aklın ve ayın hareketleriyle ilişkilidir? Bizlerin bedeninde belli merkezler vardır, ki bunlara çakralar denir. Ayın beden üzerindeki fiziksel etkisi çakralara da etki eder ve nihai olarak bu da akla etki eder. Akıl çakralar boyunca hareket eder.
Aklın aşağı yukarı bu çakralar arasında hareket etmesi işlemi şuurlu olarak gerçekleştiğinde buna yoga denir. Eğer bu işlem, akıl tarafından şuursuzca yapılırsa, bu sadece bir etkidir. O halde, ayda iki kez gerçekleşen Ekadaşi'ler aklın kendi yerini bulduğu zamanlardır - dolunay öncesi Ekadaşi'de akıl Ajna Çakrada, yeni ay öncesiyse akıl Anahata Çakradadır. Arayış içinde olanlar ve yogiler bu iki günün sağladığı avantajlı durumu kullanmak için, bu günlerde derin meditasyon uygulamaları yaparlar.

Ayrıca bugün Bhadrakali'nin doğum günüdür. Efsaneye göre, Şiva eşi Sati'nin öldüğünü duyunca, saçındaki buklelerden birini yolarak yere atar ve bu bukleden Sati'nin ölümünün intikamını almak için Bhadrakali Tanrıçası ortaya çıkar. Bhadrakali bazen Şiva'nın eşi, bazense Virabhadra'nın eşi olarak düşünülür. Bu hikayeyle ilgili hazırlayacağım bir video anlatımı yakında internetten izleyebilirsiniz.





Daha fazla okumak isteyenlere kaynaklar:
http://www.swami-krishnananda.org/fest/fest_21.html
http://www.hindu-blog.com/2010/06/bhadrakali-jayanti-bhadra-kali-jayanthi.html
http://en.wikipedia.org/wiki/Bhadrakali

Hiç yorum yok: