17 Eylül 2010

Vamana Jayanti & Parivartini Ekadaşi

2010'da Vamana Jayanti 18-19 Eylül tarihlerine denk geliyor, ki bu günler aynı zamanda Ekadaşidir.
Vamana Jayanti:
Vamana Jayanti devam ettirici gücü temsil eden Vişnu'nun cüce Vamana enkarnesinin doğum günü kutlamasıdır. Bu, Vişnu'nun on enkarnasyonundan (avatar) beşincisidir.

Vamana'nın hikayesi:
Vişnu'nun bu avatar formunu almasının sebebi, Kral Bali'nin kibir, kurum ve gururunu almak ve Kral Bali'nin gücünü ve krallığını (Swarga) aldığı Tanrı Indra'nın zaferini, gücünü ve otoritesini tekrar yerine koymaktır.

Hikayeye göre, cüce Vamana Kral Bali'ye giderek kendisine 3 adım ölçüsünde toprak parçası bağışlamasını ister. Başlangıçta, bağış olarak 3 adım toprağı az bulan ve bunu bağışlarsa kendi statüsüne karşı saygısızlık olacağını düşünen Bali, Vamana'nın ısrarıyla, daha sonra cüce Vamana'nın ayak ölçülerine göre 3 adımlık toprağı bağışlamaya razı olur. Toprağı bağışlama ritüeli biter bitmezse, Rab Vamana gerçek kozmik biçimini (Trivikrama) göstererek, ilk adımıyla alt dünyalar dahil tüm Evrene ayağını basar. İkinci adımıyla, tüm üst dünyaları kapsar. böylece 3. adımını atacak yeri kalmaz. Vamana Bali'ye 3. adımı nereye basması gerektiğini sorunca, hiç bir teredddüt göstermeden Bali teslim olur ve tüm gurur ve kibiri geçer. Yüce gerçeği fark eden Bali başını göstererek 3. adımı başına koymasını ister. Vamana'nın adımını atmasıyla, Bali alt dünyalara gönderilir. Böylece Bali'nin egosu (ahankara) bastırılmış ve Indra'nın da krallığı kurtulmuş olur.

Kral Bali tam bir adanmayla teslim olunca, Vişnu memnun olur ve Kral Bali talep etmediği halde ona bazı ödüller verir. Suthala isimli alt dünyayı yönetmekten sorumlu tayin etmesinin yanı sıra, her zaman krallığını da koruyacağının sözünü böylece verir.

Hikayenin anlamı:
Vamana Avatarının öyküsü, ne kadar güçlü olursak olalım, Tanrı'ya olan teslimiyeti gösterir. Egodan sıyrılıp, tam bir adanmayla teslim olunduğunda artık edişelenecek bir şey kalmaz ve tam bir koruma sağlanır. İşte Bali'nin de başına gelen tam olarak budur.
Bali'nin hikayesi aynı zamanda hiç bir şeyin kalıcı olmadığının ve bu dünyadaki zenginlik, güzellik, güç, statü, pozisyon, aile ve benzeri hiç bir şeyin kimseye ait olmadığını hatırlatır. En güçlüler bile bir gün düşerler. Bu modern dünyada da bunun tarihsel örneklerini çokça görmekteyiz.

PARIVARTINI EKADAŞI:
Bu günde bir çokları Rab Vişnu'nun (Devam ettirici güç) uykudaki pozisyonunu değiştirdiğine, sol tarafından sağ tarafına döndüğüne inanılır. Bu nedenle bu (dolunay öncesi) Ekadaşi, Parşva Parivartini Ekadaşi olarak da bilinir.

Ilahi Yaşam Topluluğu'ndan olan Swami Krişnananda der ki;
"Ayın aklı etkilediği söylenir. Ekadaşi nasıl olur da aklın ve ayın hareketleriyle ilişkilidir? Bizlerin bedeninde belli merkezler vardır, ki bunlara çakralar denir. Ayın beden üzerindeki fiziksel etkisi çakralara da etki eder ve nihai olarak bu da akla etki eder. Akıl çakralar boyunca hareket eder.
Aklın aşağı yukarı bu çakralar arasında hareket etmesi işlemi şuurlu olarak gerçekleştiğinde buna yoga denir. Eğer bu işlem, akıl tarafından şuursuzca yapılırsa, bu sadece bir etkidir. O halde, ayda iki kez gerçekleşen Ekadaşi'ler aklın kendi yerini bulduğu zamanlardır - dolunay öncesi Ekadaşi'de akıl Ajna Çakrada, yeni ay öncesiyse akıl Anahata Çakradadır. Arayış içinde olanlar ve yogiler bu iki günün sağladığı avantajlı durumu kullanmak için, bu günlerde derin meditasyon uygulamaları yaparlar.

Metnin ingilizce orjinali: http://www.facebook.com/event.php?eid=102413169822023
Bu yazı aşağıdaki kaynaklardan derlenmiştir.
Daha fazla bilgi için:
http://www.swami-krishnananda.org/fest/fest_21.html
http://nitaaiveda.com/Other_Scriptures_by_Acharyas/Ekadashi_Glories/Ekadashi_Vratas_Part_Two/Parivartini.htm
http://hindupad.com/vratas-pujas/vamana-jayanti-vamana-jayanthi-2009/
http://www.indiadivine.org/audarya/hinduism-forum/461314-significance-sri-vamana-avathara.html
http://www.hindu-blog.com/2008/09/vamana-jayanthi.html

Hiç yorum yok: