29 Eylül 2010

Yoga Bharati Basın Bülteni – yoga ve medikal uygulamalar hakkında workshop

Bu mesajın ingilizce orjinalini okumak için tıklayınız

22 eylül 2010
Yoga Bharati 19 eylül 2010 Pazar günü hint Toplum Merkezi Milpitas’ta (ABD) doktor ve medikal uygulayıcılar için bir workhop düzenledi. Workshop 25ten fazla sağlık profesyonelinin katılımıyla gerçekleşti. Katılımcılar, kardiyoloji, onkoloji, obstetriks, dahiliye ve terapi alanlarında uzmanlardan oluşuyordu. Workshop yoga terapilerin ve hastalar üzerindeki faydalarının üzerine dikkat çekmekti.
Bu workshopta tekrar ifade edildi ki, yoga terapi, tüm hastalıkların kaynağı olan Stresi ortadan kaldırma üzerinde çalışıyor. Stres bir duruma verilen cevap olarak ifade edildi. Durumların değiştirilemeyeceği, ama durumlara karşı olan “cevabımızı” değiştirebileceğimiz konuşuldu – tüm katılımcıların workshoptan aldığı anafikir bu oldu.
Dr Nagarathna ile “Sağlığın Yogik Kavramı” konuşması, Sri NV Raghuram’dan Kübik yoga (döngüsel meditasyon) dinlendi, ardından bir panel yapıldı. Panelde Sri NV Raghuram, Dr. Nagarathna, Dr.Naras Bhat, Dr.Raji Iyer ve Smt.Pratichi Mathur hazır bulundu.
Yoga Bharati’nin hazineden sorumlu yetkilisi yoga terapist Savita Joshi Dr.Nagarathna ve diğer delegeleri seyircilere tanıttı. Dr. Nagarathna yogik bilime göre sağlık kavramını açıkladı, hastalıkların (adhija ve anadhija) tiplerini ve psikosomatik hastalıkların oluşumuna katkı sağlayan duygusal faktörleri açıkladı. Konuşma ayrıca yoganın farklı kişilik seviyelerindeki rahatsızlıkları düzeltmedeki rolünü ve böylece sağlığın ve iyi halin artırılmasına da dokundu.

Dr. Nagarathna ayrıca Bangalore’daki sağlık ocağı Praşanti hakkında genel bir bilgi vererek, yoga terapi ve bu konuyla ilgili orada yürütülen araştırmaları anlattı. Kalp krizi, duygusal dengesizlikler, stre ve benzeri günümüzün tıbbi sorunlarının temelde şehirleşme ve hızlı yaşamdan kaynaklı akıl ve bedel ilişkili sorunlara dayandığını söyledi. Farklı gevşeme teknikleri gibi çeşitli yoga terapi yöntemlerini ön plana çıkararak akıl üzerinde hakimiyet sağlanması yoluyla bu sorunlarla başa çıkmanın mümkün olabileceğine dikkat çekti.

Ayrıca, sVYASA – vivekananda Yoga Üniversitesi’nin çeşitli tıbbi dergilerde yayınlanmış 100ün üzerinde makalesi olduğundan bahsetti. Araştırma makaleleri yoganın göğüs kanseri, diabet, sırt ağrısı ve benzeri hastalıklardaki etkisini ve sağlıklı birey üzerinde yoga tekniklerinin ve etkilerinin çalışmalarını içeriyor. Tüm yayınlanmış makaleleri toplu halde http://www.svyasa.org/research_papers/ adresinde bulabilirsiniz.

Yoganın modern tıbbın yerine geçip geçemeyeceği sorusuna Dr. Nagarathna yoga terapinin mevcut modern sistemi reddederek yerine geçmek yerine tamamlamak fikrinde olduğunu söyledi. Vedika Global’in kurucusu ve ayurveda doktoru olan Pratichi Mathur, Ayurveda ve yoganın birlikte ele alınmasıyla, sağlığa olan bütünsel yaklaşımı oluştuğunu iletti. Berkeley Üniversitesi öğretim üyelerinden kardiyolog Dr Naras Bhat kendi örneklerini uygulattırarak, basit nefes alma tekniklerini ve bunların kalp rahatasızlığı ve diğer hastalıklar üzerindeki etkisini anlattı.

Seyirciler yoganın kültürel kabulü hakkındaki endişelerini dile getirdiğinde, Kaiser’deki onkolog Dr Raji Ayya yoganın 20 yıl öncesine kıyasla evrensel olarak kabul edildiğini, yoga ve fayfaları hakkında araştırma yapmanın pek de zor olmadığını dile getirdi. Ayrıca, Dr. Nagarathna yoga terapinin uygulanması ve öğretilmesi esnasında kültür ve ulusa göre değişiklikler yapılabileceğini söyledi. sVYASA / Vivekananda Yoga Üniversitesi ABD ve Avrupa’da pek çok hastane ile işbirliği yapmakta ve yoga terapinin uluslararası arenada sürekli olumlu etki ve sonuçları görülmektedir dedi.

Yoga Bharati’nin başkanı ve Vivekananda Yoga Üniversitesi delegelerinden Sri  NV Raghuram yoga felsefesi hakkında konuştuktan sonra, doktor ve tıbbi personele kısa bir döngüsel meditasyon ve pranayama seansı yaptırarak, bu uygulamaların içsel farkındalığı geliştirmede nasıl etkili olduğu hakkında bir fikir verdi. Konuşması takdirle karşılandı.

Genel olarak, verilere dayanan, motive edici bir seansla seyirciyi güçlendiren ve Yoga Terapi yolunu keşfetmelerine yardımcı olacak araştırma verilerinin paylaşıldığı bir seminer oldu.
Yoga Bharati’de Yoga Terapi Direktörü Aşvini Surpur programı organize etti ve San Francisco’daki çeşitli yoga workshoplarının detaylarını anlatarak, sırt ağrısı, artrit, hipertansiyon, astım, obezite, prenatal ve postnatal workshopların detaylarını verdi. Tüm detaylar http://www.yogabharati.org/therapy adresinde bulunabilir.
Yoga Bharati’nin başkanı Anıl Surpur teşekkür mesajlarıyla dolu konuşmasıyla seansı kapattı. Bunu kapanış mantrası ve doyurucu satvik vejetaryen öğle yemeği izledi.

Hiç yorum yok: