4 Kasım 2010

5 kasım 2010 - Divali "ışıklar festivali"

Divali "Işıklar Festivali" olarak bilinir, spirtüel anlamda ise "içsel ışığın farkındalığı"na varmayı temsil eder. Festival 5 gün boyunca evam etmektedir.

Atman, fiziksel beden ve aklın ötesinde olan saf, sonsuz ve ebedidir.
Nasıl ki kendi fiziksel bedenlerimizin doğduğu günü kutlarız, Divali ile de, özellikle tüm karanlığı (yani tüm cehaleti ortadan kaldıran ve engelleri yok eden) parlaklığıyla ortadan kaldıran, bireyin kendisini beden olarak değil, gerçek doğası olan değişmez, ebedi, batıni, aşkın gerçelik olarak idrak etmesini sağlayan içsel ışığımız kutlanır.
Atman farkındalığıyla, evrensel şefkat, sevgi ve tüm yüksek bilgiyle olan birliğin farkındalığı gelir. Bu da Ananda (Saadet) e yol açar. 

Divali ile olan tüm efsanelerde, iyiliğin kötülüğe olan zaferi vurgulanır ve her Divali'de bu basit gerçek bir kez daha kalplerimizi, kandillerse evlerimizi aydınlatır. Karanlıktan ışığa geçişte, kandil bizi iyi eylemlerde bulunmada güçlendirir ve bu da bizi ilahi olana yaklaştırır. 

En popüler Divali ile ilgili efsane, Kral Rama'nın Ayodyama'ya dönüşüdür. Rama, doğruluk, ahlak, ideal evlat, ideal koca, ve ideal kralı temsil eder. Efsaneye göre, Lanka kralı Ravana, Rama'nın eşi Sita'yı kaçırır. Rama Lanka'ya saldırır, Ravan'ı öldürür ve Sita'yı kurtarır. On dört yıl boyunca sürdürdüğü sürgün hayatı sonunda, Ayodyama'daki sarayına eşi Sita ve  erkek kardeşi Lakşmana ile döner.  

Divali kutlamalarındaki gelenekler: 

- Herkes birbirini affeder ve bağışlar. Her yerde festival ve kardeşlik havası eser. Bu festival birliği beraberinde getirir. Bu da yardımlaşmayı doğurur. Tüm aile bireyleri birbine yeni kıyafetler alır. 
- Brahmamuhurta (sabah gün doğarken) uyanmanın sağlık, etik disiplin, işte verimlilik ve ruhsal ilerleme için iyi olduğu bilinir. Divali'de bu alışkanlığı başlatmak için tüm aile bireyleri erken kalkar.
- İş adamları için mali yıl biter, ve yeni bir mali yıl başlar. 
- Evler gün boyu temizlenir, süslenir ve akşam kandiller yakılır. 
- Divali Hindistan'da aynı zamanda hasat festivalidir. Çiftçiler geçen yılın bereketi için şükreder ve bir sonraki yılın da iyi geçmesi için dua eder. 

İstanbul Yoga Merkezinde Divali'yi kutluyoruz

5 Kasım 2010
11.30-12.00: Divali hakkinda sohbet (konusmaci: Ayca Gurelman)
12.00-12.30: Ruhumuza gida ! Billur Guventurk'ten mini resital
12.30-13.00: Midemize gida ! Devi Cafeshop'tan size ozel vejetaryen ikramlar :)

Gelen misafirlerimize hamurdan yaptığımız mini "diya"lar (kandiller) hediye. Hatta eve giderken hamurdan bir parça koparıp götürebilirsiniz - kim bilir, evde de yapmak isteyen olabilir ! :)

Yer: Devi Cafeshop / Istanbul Yoga Merkezi
Adres: Bagdat Cad. Kantarci Riza Sok. Koseoglu Apt. No: 5 D: 3 Erenkoy/Istanbul
Tel: 216. 368 8482
Kroki için tıklayınız

Etkinlik ucretsizdir.



Derlemede faydalanılan kaynaklar:
http://en.wikipedia.org/wiki/Diwali
http://www.diwalifestival.org/
http://www.dlshq.org/download/hindufest.htm#_VPID_4

Hiç yorum yok: