29 Aralık 2007

Arayış Üzerine

“Mutlu bir insanım ama devamlı bir arayış içerisindeyim. bu
çocukluğumdan beri olan bir durum. inanma ihtiyacından bir türlü sıyıramadım kendimi. herkesin inandığı ortak birşeye inanmak dinleri araştırdım. hiçbirinde aradığım iç huzuru yakalayamadım. aradığım mantığımın oturduğu birşeye inanmak ve o şekilde ibadet edebilmek.

bunun için mum, müzik ve ışık ayarı loş olan bir ortamda tek başıma kalıp düşünüp kendimce dua ediyor ve yaratıcı olduğuna inanmak istediğim Tanrı'yla konuşuyorum ama bunu yaparken çok dağılıyorum. o kadar çok konu ve kabullenmekte zorlandığım olay var ki bunları düşünürken rahatlamak yerine hem yoruluyor hem de çok zaman kaybediyorum.”

Merhaba,
yoga bize dusunceyi durdurmayi degil dusunce ile bir olmamayi ogretir... Eger aklina negatif bir dusunce geliyorsa, birak aksin gitsin, eger pozitif bir dusunce geliyorsa, birak o da aksin gitsin.
Yoga, kisiyi (kor) inanc noktasindan bilmeye ve bildigi icin kabul etmeye goturmektedir. Tum metinlerin bize soyledigi budur, "Tat Tvam Asi" - "Sen O'sun" sozu nihai olarak kisinin kavrayacagi noktadir.

Bu nedenle, yoga senden ibadet etmeni istemez, bir Tanriya inanmani talep etmez ve bununla ilgilenmez- bunlar kisinin icinde varsa yapacagi, yoksa yapmayacagi seylerdir ve yoga felsefesine gore yapanin yapmayandan bir farki yoktur, bunu yapmak veya yapmamak kisiye yaptigi yoga calismasinda bir ayricalik kazandirmaz.

Yoga felsefesin senin sadece var olmani ister - cok basit belki ama bir o kadar da zor. Ve der ki "oyle bir sekilde var ol ki, kendin dahil hersey ile uyumu yakala" Bu uyum icine tum evren dahildir, ve hatta bir inancin varsa Tanri da dahildir... (ve Tanriyla yaptigin tartismalarin ya da isyanlarin…)

Peki bunu ne sekilde saglar sana diye sorarsan, yollari cok cesitli; “karanlik bir odada oturmak ve mum yakmaktan” kast ettigimiz meditasyonsa bu, yollardan sadece bir tanesi - ve tek yol degil... aslinda yapilan tum uygulamalar - duruslar, nefes calismalari, konsantrasyon calismalari, ve hatta tum yasamimiz bizim icin bir yontem olabilir – ve bunun icinde yoga bize bir tek seyi ogutler, her ne yapiyorsan yap "farkinda olarak yap" - kendini kaybetme ve gozlemle. Gozlemledigin ve kendin dahil olmak uzere herseye disaridan bakabildigin - yani olayla olay, kisiyle kisi- olmadigin surece, "farkindaligin" yuksek demektir...

umarim biraz olsun aciklayici olmustur...
Selamlar,
Anu.

Hiç yorum yok: