29 Aralık 2007

Hangi Basamağı Uygulamalı

“Düzenli olarak birlikte çalıştığım birisi olmadığı için sana da sorayım istedim. 1 seneye yakın asana uygulamaları yapıyorum, birkaç nefes egzersizi biliyorum. Yoga gelişim basamakları takip edildiğinde literatürde pradyahara geçiyor. Senin eğitimin hangi sırayı takip etmişti? Bir aşama bitmeden diğer aşamalara geçilmiş
miydi? Örneğin şimdi kaynağım eksik olduğu için pranayama çalışamıyorum. Pradyahara basamağına giriş çalışılabilir mi? Umarım yeterince açık anlatabildim. Yogaya 44 yaşında başlayınca insan "şu zincirleri kırıp, sınırları kaldıran ince yol belki benim için biraz kısadır" diye ümit ediyor."

Merhaba,

8 basamakli yolda her basamagi tek tek uygulamak yerine, hepsini bir arada da uygulayabilirsin. Yaptigin uygulamayi okuyunca, Mahatma Gandhi'nin uygulamasi geldi aklima, Mahatma da tum hayati boyunca sadece 8 basamagin 1. basamagi olan Yama'lardan 1.si olan Ahimsa'yi (zarar vermeme) uygulamis ve o kadar basarili bir uygulayici haline gelmisti ki, tarih sayfalarina ismi gecmisti. Elbette bu da bir yol - yani basamaklardan sadece 1 tanesini secerek bunun uzerinde ustalasmak...

Diger yandan eger istersen tum adimlari bir arada da uygulayabilirsin; yani bedenin icin asana'lari yapman, pranamaya koşa (nefes bedenin) icin nefes calismalarini yapman, akil ve zihin hakimiyeti (manomaya ve vijnanamaya koşa) icin ise bahsettigin ice donus calismalari (pratyahara), ve ileri asamalari olan konsantrason ve meditasyon uygulamalari da yapman mumkun.

Herseyi bir yana birakirsak, baska bir noktaya dikkat cekmek isterim; yaptigin tum calismalar tek bir amaca hizmet etmekte: akil hakimiyeti saglayarak kendini bilmeye ve huzur bulmaya. Burada yaptigin uygulamanin ne oldugundan cok, bu amaca hizmet edip etmedigi onemlidir. Yani, sadece adimlardan biri ile de buna ulasabilecekken, eger kafi gelmedigini dusundugun bir nokta varsa birden fazlasini ayni anda uygulaman da mumkun. Ama en onemlisi, yanlis yapman diye bir seyin olmamasi, ve yaptigin uygulamanin negatif bir etkisinin olmayacagi. Bu nedenle gonlunu ferah tut, istedigin ve sevdigin - seni ceken- uygulamalari lutfen uygula.

Bu arada bir not; yolun kisa veya uzun olmasi, yapilan uygulamanin cesitliligi ile degil, samimiyeti ile ilgilidir. sonuca odakli olmadan, sevgi ve istek duyarak yaptigin tum uygulamalar zamani geldigi zaman olmasi gerekeni ortaya cikaracaktir.

Selamlar, sevgiler,

Anu.

Hiç yorum yok: