29 Aralık 2007

cinsellik ve yoga hakkında bir soru

"Bir aralar hangi eserinde olduğunu hatırlamadığım bir ifadesi vardı Swami Sivananda'nın. Cinsel enerjinin spiritüel enerjiye (ojas sanırım) dönüştürülmesiyle ilgili. Yalnız bunun chisya'ya gurusu tarafından özel olarak> öğretildiği de ifade edilmekteydi.Dolayısıyla bir üçüncü yol olarak böylesi> birşey benimsenebilir mi?"

Cinsellik ve yoga konusunda yazdigim yaziyla ilgili, maituna (cinsel biresmenin) bir rituel olarak gurunun sizi birebir yonlendirmesi konusunda yukaridaki mesaja verdigim yaniti ve bazi eklemelerimi asagida bulabilirsiniz...

Guru sizi yonlendiriyor bu dogru - (yukarida bahsedilen gorus; tantrik okullardaki tantrik seks altindaki goruse eklenebilir) hatta guru da ciftin yaninda durur ve onlari ne yapmalari konusunda yonlendirir. Ya da guru kendi esiyle nasil yapildigini gosterir, ögrenci cift de bakarak ogrenir. Ya da guru ogrenciye uygulamali anlatir.

Ama bu; "filmde rol almak icin rejisorle yatmak gerekir" klisesine donusebilecegi icin, bu tip bir yola -karsindakinden cok cok emin degilseniz- girmemenizi oneririm, ruhsal yolda herkes her ne kadar gulucukler dagitsa da, isin ozu yasadigimiz cagda o kadar masum ve iyi niyetli birilerini bulmak cok zor -ve ruhsallik adina cinsel anlamda kendimizi kullandirmamiz cok cok buyuk bir olasilik.

Size soyle bir ornek vereyim; ozellikle Avrupa'da zamaninda cok taninmis olan ve simdi en siki ogrencilerinin bile ismini anmadiklari cok bilindik bir tantra hocasi (bir cok kisiyi kendisinin guru oduguna inandiran bir kisi) gectigimiz senelerde ulkesinden kacmak ve multeci olarak Isvec'e siginmak zorunda kaldi; ulkesinden kacmasinin sebebi ise 18 yas alti bir kiza tecavuz suclamalari.

Ogrencilerinin bir kisindan aldigim direkt bilgi ile dogrulugunu sahsen teyit ettigim o gune kadarki tartismali uygulamalariyla bile taraftari olan bu kisinin zamaninda yoga adi altinda bir cok alakasiz fiili ogrencilerine dayatmasina ve bu kisilerin de bunlari "aydinlanma" ugruna kabul edisine insan hayret ediyor... Nihayetinde bu kisi belki su an yaptirmiyor, ancak "tantra" adina yaptirdiklarini da yapanlar yaptiklariyla kaldi...

Yazimda da gibi toplumsal ve kisisel degerlerin yikimi kisiyi bir sure sonra kimlik sorgulamasina ve kendini toplum disina itilmis hissedecegine yol acacagi icin, bu tip uygulamalar risklidir - cok guvenmediginiz ve defalarca test etmediginiz surece kendinizi bu tip kisilerin eline teslim etmemenizi oneririm.

Selamlar, sevgiler,
Anu

Hiç yorum yok: