19 Mayıs 2010

Ganga Saptami - Ganj nehrinin dünyaya indiği gün

Merhaba,

Bu sene 20 Mayıs 2010 perşembe gününe denk gelen zaman, Tanrıça Ganga'nın dünyaya Ganj nehri olarak indiği tarih olarak kabul edilir.

İnanışa göre, Kapilla isimli çok güçlü bir yogi, bir yanlış anlaşma sonucu kendisini  hırsızlıkla suçlayan prens kardeşleri, insanüstü yetenekleriyle küle çevirir. Gerekli ritüller yapılmadan bir anda ölen bu kardeşlerin ruhları özgürleşemez. Arınmaları için tek yol vardır, o da Tanrıça Ganga'nın dünyaya nehir olarak inmesi ve  hayalet prenslerin sularında temizlenmesi...

Aynı soydan gelen prenslerin uzun süren  ve nesiller boyu devam eden meditasyonları sonucu memnun olan ve nehir olarak yeryüzüne inmeyi kabul eden Tanrıça Ganga'ysa kibirlenerek, kudretinin sınırı olmadığına inanır ve gücünü gösterebilmek için büyük bir hızla dünyaya inmeye başlar. Ancak, inişin hızını gören Tanrılar bu şekilde dünyaya inerse tüm dünyayı sellerin götüreceğini ve dünyanın yok olacağını görürler ve Tanrı Şiva'dan yardım isterler.

Yardımcı olmak için Şiva Ganga'nın ineceği bölgede, Himalayalarda bir kayanın üzerine oturur ve büyük bir güçle inen Ganga'yı saçlarına emer! Tanrıça Ganga ne olduğunu anlamamıştır, yüzlerce yıl Şiva'nın saçlarında yolunu bulmaya, dünyaya inmeye çalışır. Bunu başaramayınca kibiri geçer, alçakgönüllülüğü tekrar hatırlar. 

Diğer yandan, prens tüm ruhsal çalışmalarının sonucunu alamamıştır. Bu nedenle, bu sefer Tanrı Şiva'nın Tanrıça Ganga'yı serbest bırakması için yeniden meditasyonlara başlar. Memnun olan Tanrı Şiva, Tanrıça Ganga'nın çok küçük bir bölümünü usulca saçlarından akması için serbest bırakır.

Ganj nehrinin sularında prens kardeşler arınırlar ve hayalet olmaktan kurtulurlar. O günden beri Ganj Nehri kutsal kabul edilir. Arınmak için; yaşarken sularına bir kez dalıp çıkmak, öldükten sonraysa bedenin yakılıp küllerinin bu nehre atılması her Hintli'nin hayallerini süsler. (Varanasi'den Ganj görüntü ve videoları için tıklayınız)

Derler ki, Tanrıça Ganga'nın kudretli suları hala Şiva'nın buklelerindedir ve Şiva'yı tasvir eden resimlerde başının tepesindeki Tanrıça Ganga'yı görmek mümkündür !

Şiva'nın Ganga'yı saçlarına hapsettiği kaya, bugün Himalayalardaki Gangotri isimli kasabada görülebilir.

Tanrıça Ganga'yı hatırlamak için bugün Devi Gita'yı okumaya ne dersiniz?

Sevgilerle...

Kaynak: Şiva Purana

Hiç yorum yok: