25 Temmuz 2010

Guru Purnima

Bu sene guru purnima 25 Temmuz 2010 gününe denk geliyor, guru purnima tüm gurulara saygıların sunulduğu gündür. Guru purnima günü aynı zamanda Veda'ları sınıflayan bilge Veda Vyasa'nın 18 Puranayı yazdığı ve Mahabaharata'nın doğduğu gündür. Aynı zamanda, Sri NV Raghuramji'nin de hint takvimine göre doğduğu gündür.

Sadece temiz bir ayna güneş ışığını yansıtabilir, bir tuğla kitlesinden ya da ziftten güneş ışığının yansıma etkisini alamazsınız. Aynı şekilde egosu ve duyusallığıyla fazlasıyla pişmiş bir kişi de uygun öğrenci olamaz.
Bu nedenle Brahma Sutralar yoga (birlik)'ya ulaşmada öğrencinin payına düşenin kişisel arınma olduğunu söyler,  bu, kişideki egonun Brahma Sutranın konusu olan Jnana (Bilgi)'yı başlatan Karma (algılanabilen fenomen) ve Upasana (kavramsal varoluş) ile inceltilmesi demektir.

Guruya hizmete esasen Karma olarak bakılır. Karma ile ima edilen, kişisel arınma sürecinin bir parçası olarak Ustaya hizmet etme ve uzun süreler öğrencilisi olarak kalmaktır. 

O halde Guru kimdir:? Guru kendi egosunu yok etmişir ve egonun nasıl yok edileceğini de bilen kişidir. Bu nedenle bu kişiye kendimizi teslim ederiz. Sanskritçede "Gu" karanlık ya da cehalet, "Ru" bunu ortadan kaldıran demektir. Guru kelimesi cehaletimizin karanlığını ortadan kaldıran demektir. Guru ve Öğrenci arasındaki ilişki tamamen ruhsaldır ve bu kişilerin fiziksel yaşlarından bağımsızdır. Bu ilişkinin temeli Jnana (ruhsal Bilgi)nin olgunluğuna ve Şrada'ya (Ruhsal uygulama) dayanır. 

Bugün tüm gurulara saygı ve sevgide bulunulur ve yaşamları ve öğretileri hatırlanır. Guruya adanmanın en iyi yolu, onun öğretisini takip etmek, onun öğretisinin bedenlenmiş hali olarak ışımak ve onun müjdesini ve mesajını anlatmaktır. 

Sevgili gurum Raghuramji'ye, ve dünün bugünün ve geleceğin tüm gurularına saygı ve sevgilerimle !

Bu yazı aşağıdaki metinlerden derlenmiştir. Daha fazlasını okumak için tıklayınız:
 

Hiç yorum yok: