13 Eylül 2010

Radha Aştami - Radha'nın Doğumgünü

2010 yılında Radhanın doğum günü 14 Eylül'e denk geliyor. Aşağıda günün anlamı üzerine derlediğim bir yazıyı bulabilirsiniz.

Bu yazının ingilizce orjinalini okumak için:

Radhika, Radhikarani isimleriyle de anılan Radha, Bhagavat Purana ve Gita govinda isimli metinlerde Krişna’nın çocukluk arkadaşı ve aşkı olarak geçer.
Mahabahrata ve Bhagavata Purana metinlerde geçen Krişna’nın hikayesinde, Krişna gençliğinin büyük bir kısmını Gopi olarak adlandırılan çoban kızlarla Vrindavan’ın bir köyünde geçirir, Radha da bu kızlardan biridir. Diğer gopi’ler Radha’nın hizmetkarı olarak düşünülürken, Radha Krişna’nın gözdesi konumundadur – o kadar ki, Radhakrişna ismiyle anılırlar.
Şri Krişna ve Radha’nın ilişkisi arasındaki anlam, Tanrı ve dünya arasındaki mistik ilişkiyi sürdüren yüce sevgidir. Dünya sevgiyle yönetilir, ki bu Tanrı’nın özüdür. Tanrı’nın Varlığı’nın temeli Sevgi, Neşe, Memnuniyet, Saadet ve Ananda’dır. Ama özünde O olan insanoğlu bu neşe veya memnuniyeti, bu tatmin veya aşkı, bu ilgi veya çekişi sadece kendi deneyim koşullarına göre yorumlayabilir. Bu dünya üzerinde, kadın ve erkekler vardır başka bir üçüncü şeyi görmeyiz. Bu nedenle kadın ver erkekler Tanrı’nın sırrı üzerine tefeekküre daldıklarında kadın ve erkek oluşları dışında başka bir şey düşünemez hale gelirler. Bu, dinsel mistizimin hicvi ve insanoğlunun Tanrı’nın Kanunu’nda insan olarak eş olma kapasitesi eksikliğinin bir ispatıdır. İstediğiniz herhangi bir Purana veya destanı okuyun, Krişna ve Radha arasındaki ilişkiyi anlayamazsınız. Bir yandan, saf akıllar ve adanmışlar için adanmanın verdiği hazzın ilahi yükselişinin temasıdır, diğer yandan Tanrı olarak isimlendirilenYüce Erkek ve Şakti olarak isimlendirilen Yüce Dişi’nin mistik ilişkisi olarak alaycı yorumlara da konu olur.
Ama bilinen bir şey vardır ki, Radha-Krişnanın sırrını anlamamız mümkün değildir. Buna hazır değiliz.

Daha fazla okumak için:

Hiç yorum yok: