11 Eylül 2010

Ganesha Çatuthi - Ganeşa'nın Doğumgünü

 Mesajın ingilizce orjinalini okumak için: http://www.facebook.com/event.php?eid=159636374051214&ref=mf

Yılda bir yapılan ve 10 gün süren bir festival Ganeşa'yı onurlandırmak için düzenlenir, bu festivalin başlangıç günü Ganeş Çaturthi (Ganeşa'nın doğumgünüdür.) ve 2010 yılında 11 Eylül tarihine denk düşmektedir. Festival, kişilerin Ganeşa'nın ziyaretini sembolize eden, çömlekten Ganeşa bibloları getirmesiyle başlar.
Ganeşa kimdir:
Hint mitolojisinde, Şiva ve Parvati'nin oğlu olan Ganeşa, başarının tanrısı ve kötülüğün ve engellerin yok edicisi olarak geçer. Aynı zamanda Ganeşa'ya eğitimin, bilginin ve zenginliğin tanrısı olarak da adanılır. Ganeşa aynı zamanda kibirin, hepbenciliğin ve gururun yokedicisidir. Ganeşa, tüm çeşitli muhteşem tezahürleriye madde evrenin kişileştirilmiş şeklidir. Kundalini yogaya göre, Ganeşa, Muladhara adı verilen birinci çakrada oturur. Ganeşa Om (diğer adıyla Pranava)yı temsil eder. Om telaffus edilmeden hiç bir şey yapılamaz, bu da her ayin veya projenin başlamasından önce Ganeşa'yı hatırlamanın sebebini açıklar. Ganeşa'nın iki gücü vardır, biri kundalini, diğeriyse Vallabha - sevginin gücüdür.
OM Şri Ganeşaya Namah:
Bir meditasyona, duaya ya da yeni bir işe başlarken, yeni ve iyi bir aktivite öncesinde bu mantra kullanılır.
Ganeşa sembolizmi:
Ganeşa’nın başı Atman (ruh)u sembolize eder – nihai olan ya da yüce olan insan varoluşunun gerçeğidir. İnsan bedeni maya (ilüzyon)u temsil eder – insan oğlunun dünyevi varoluşudur. Fil kafası bilgeliğin sembolüdür, gövdesi ,kozmik gerçekliğin ses amblemi olan Om’u özetler. Ganeşa aynı zamanda sağ elinde bir üvendire tutar, bunu insanları ebedi yola doğru itmekte ve yolundaki engelleri kaldırmada kullanır. Peki ya  diğer elindeki kayış nedir? Bu üstesinden gelinebilen ve gelinemeyen tüm zorlukları hapsetmede kullanılan nazik bir araçtır. Elinde “kalem” gibi tuttuğu kırık fildişi kurbanı sembolize eder – Mahabahrata destanını yazmak için bu dişi kırmıştır. Tespihi bilgi yolculuğunun sürekli ve düzenli olmasını önerir. Elinde tuttuğu tatlılarsa ebedi Atman’ın süresiz tatlılığını kişinin keşfetmesini işaret eder. Ayrıca Ganeşa’nın büyük kulakları tüm dileklerimizi duyduğuna işarettir. Göbeğini sarmalayan yılan enerjinin tüm biçimlerini temsil eder, her ne kadar Ganeşa’ın kendisi küçük bir farenin sırtında tüm dünyayı gezecek kadar alçakgönüllü olsa da…

Daha fazla okumak için :
http://hinduism.about.com/od/lordganesha/a/ganesha.htm
http://hinduism.about.com/od/festivalsholidays/a/ganeshchaturthi.htm
http://en.wikipedia.org/wiki/Ganesha
http://www.dlshq.org/religions/ganesh.htm

Hiç yorum yok: