29 Aralık 2007

Baş Duruşu - Şirşasana

"ben baş duruşuyla ilgili bilgi almak istiyorum, baş duruşuna ne zaman başlanmalı , faydaları neler biraz bilgi verirseniz sevinirim."
Baş duruşu Şirşasana ve versiyonlarını, ancak hiç bir omurga ve boyun probleminiz yoksa yapabilirsiniz. Omurlarda herhangi bir problemin olması durumunda, gerçekten Şirşasana'nın yarardan çok zararı olduğu söylenebilir.

Ters duruşların içinde ayrı bir öneme sahip olan ve yoga dendiğinde ilk akla gelen duruşlardan biri olan Şirşasana, aslında tam bir denge duruşu ve kişinin beden hakimiyetini kendisine gösterebildiği bir duruştur.

Şimdi önce neden bu tip duruşlara gerek olduğuna bakalım:

(1) Öncelikle kişinin dengesi, her plandadır, yani kişi eğer fizik beden üzerinde dengeli ise, bu diğer bedenlerine de yansımakta, ya da başka bir deyişle gerçekten tüm bedenlerde dengesi varsa, fizik bedende de denge sahibi olacaktır. (Bu nedenle örneğin ip cambazlarına baktığınız zaman, çok ileri bir konsantrasyon yetenekleri vardır ve üstelik bu kişiler aslında mutlaka da meditayon yapan kişiler değildir.) Bu nedenle yoga kişiye farklı denge alternatif yolları önerir, bu yollardan biri de fizik beden üzerinde denge sahibi olmak, böylece bu dengenin kişinin diğer bedenleri (pancha koşa /beş beden) üzerinde etkili olmasını - tıpkı suya atılan bir taşın yarattığı dalga gibi - ve diğer bedenleri de olumlu etkilemesini beklemektir.

(2) Bu tip duruşlar kişide beden hakimiyeti sağlar, ki bu da yogada istenilen bir şeydir. Böylece kişi "yapabileceklerini" görür, kendindeki potansiyeli keşfeder. Belki daha önce yolda düz yürümekte bile zorlanırken (örneğin biraz sakarsanız, hep sağa sola çarparsınız), birden kişi bu tip duruşlarla aslında bedeni yönetenin kendisi olduğunu keşfeder. Bu hem kişinin fizik beden üzerindeki hakimiyetini artırmasında faydalıdır - bu nedenle yoga yapan kişiler fizik bedenleri ile kendilerini daha rahat ifade ederler, hem de yine bu beden üzerindeki hakimiyet kişiyi yapabilecekleri üzerine cesaretlendirir - örneğin kişi şöyle düşünür - "dün ben başımın üzerinde zor duruken, şimdi durabildiğime göre, demek ki bugün konsantrasyon çalışmaları bana zor gelse de, yarın bunu başarabilirim." Bu nedenle yapılan tüm uygulamaların - hatha yoga içindeki duruşlar dahil, hepsi önemlidir ve kişi için katma değeri vardır.

(3) Bir de elbette duruşun yarattığı fiziksel bazı faydalar vardır, örneğin yapılan her tür ters duruş metabolizmayı hızlandırır. Ayrıca her gün 30 dakika şirşasana yapmanın saçlardaki beyazı yok ettiği söylenir vs.(Ama bilmiyorum sırf bunun için şirşasana yapmak buna değer mi, çünkü saçlarındaki beyazları yok etmek isteyenler, saç boyası ile bunu yarım saat içinde başarabilirler!!!)

Ne zaman başlanmalı:

Kişi ilk günden de şirşasanaya kadameli olarak yavaş yavaş başlayabilir - bu şu demektir; yogamerkezi.com sitesinde biliyorsunuz şirşasana duruşu kadamesel olarak gösteriliyor, bu kadamelerin her birinde ustalaşmadan ve kendinizi çok rahat -sanki her zaman böyle dururmuş gibi hissetmeden, bir sonraki kademeye geçmemenizdir. Yani önce ellerinizi kenetleyerek, başınızın gerisinde yere koyun ve başınızın üstünde -ayaklar hala yerdeyken yükselin, durabildiğiniz kadar durun sonra yavaşça geri gelin. bu şekilde kendinizi tamamen rahat hissedene kadar yapmaya devam edin. Ne zaman kendinizi rahat hissederseniz, bir sonraki adım olan, "artık bir adım daha giderseniz, yerden ayakalarınız kesilecekmiş gibi" olan yere gelin ve bu şekilde devam edin. Yani ksaca söylemek gerekirse, sağ duyulu olun. Kendinizi zorlamayın. Bedene, omura aşırı yük vermeyin, siz bedeninize iyi davranırsanız, o da sizi sağlıklı kalarak ödüllendirecektir. Eğer onu hırpalarsanız da size hastalıkla cevap verecektir. Buna hiç gerek yok. Eğer fazla cesaretli davrandığınızı düşünüyorsanız, daha önce şirşasana çalışmış bir kişiyle birlikte uygulamaya başlayın (ama dikkat edin –teorik olarak nasıl yapıldığını bilen birinden bahsetmiyorum, size duruşu tüm kademeleriyle baştan sonra kendi yaparak gösterebilecek bir kişiden bahsediyorum).

Sizi bu konuda belki cesaretlendirir diye düşündüğüm için şu bilgiyi vermeden geçemiyorum: Ben Şirşasanayı evde kendi başıma uygulamayı öğrendim! Yani elimde André Van Lysebeth'in hep bahsettiğim kitabından başka hiç bir bilgi yoktu, ama dikkatli davrandığım (canım çok tatlı :) sanırım) için risksiz bir şekilde ve bir yerimi incitmeden nasıl yapıldığını öğrenebildim. yogamerkezi.com sitesinde bulunan şirşasana tarifi, bu kitapta bahsedilen kademeleri içermektedir, eğer evinde denemek isteyenleriniz varsa, bu nedenle, burada bulunan kademelere bir göz atabilir.

Sevgilerimle,

Anu.

Hiç yorum yok: