"Pranayama'ları yaparken "diaframdan nefes alma" tekniğini ve
faydalarını bize açıklayabilir misiniz?"
Merhaba,
Farklı şekillerde nefes alımı mümkün, temelde 3 farklı nefes alış veriş olabilir, ciğerlerin alt bölümlerini kullanarak, orta bölümlerini kullanrak ya da üst bölümlerini kullanarak nefes alırız. Eger nefes teknikleri konusunda eğitiminiz varsa ve uyguluyorsanız da, her 3 tekniği bir arada kullandığınız "yogik nefes" tekniği ile nefes alırsınız.
Biraz anatomiden bahsedersek, önce gözümüzün önüne akciğerlerimizi getirelim. Ciğerlerin üst kısmı köprücük kemikleri ile sınırlıyken, orta bölümleri kafes gibi çevresini saran kaburgalarla sınırlıdır. Ciğerlerin alt kısmı karın boşluğuna açıldığından daha geniş bir alana sahiptir. Ciğerlerimiz tıpkı bir sünger gibi şişip inerek havayı alıp verme yeteneğine sahip olduğundan, mantık yürüterek en fazla havayı ciğerlerin alt bölümlerini kullarak alabildiğimizi, en az havayı ise köprücük kemiklerinden dolayı üst bölümlerini kullanarak alabildiğimizi söyleyebiliriz.
Simdi gelin bu nefes türlerini ne sekilde yapacağımızı inceleyelim:
(1) diyafram nefesi: Bu nefes türü, sadece göbeğin nefes alıp verme sırasında kulllanılmasını içerir. aslında hepimiz bu tekniği uygularız; bunun için sırt üstü yere uzanmanız yeterli, bir elinizi göbeğinizin üzerine koyun ve normal nefes alıp vermeye başlayın, sadece göbeğinizin nefes aldığınızda şiştiğini, ve nefes verirken de indiğini göreceksiniz. İşte bu diyafram nefesidir. Bunu oturarak da uygulayabilirsiniz, bunun için bir elinizi yine göbeğinize koyun ve göğsünüzün nefes ile inip kalkmasına müsade etmeden, göbeğinizin şişmesine ve inmesine izin verin.
(2) Göğüs nefesi: Genelde 1 beden dar giymeyi ya da zayıf görünmek için dar kemerler takmayı tercih ettiğimizden, bu nefes aslında biz hanımların sıkça kullandığı nefes türüdür. Bunun için, dar herhangi bir şey giymeniz (göbeğinizi hareket ettiremeyeceğiniz kadar) ve nefes ile sadece göğsünüzün ileriye doğru inip kalkmasını izlemeniz yeterli. Bu da göğüs nefesidir.
(3) Köprücük kemiği nefesi: Bu nefes en az havanın ciğerlerimize yollandığı nefes türüdür; bunun için sadece göğsü ve göbeği sabit tutmanız yeterli, mümkün olduğunca hareket etmeyin ve ciğerler şişmek için yere ihtiyaç duyacağından gidebileceği son alan olan yukarı doğru genişleme girişimini deneyecektir; ki burada fazla yer olmadığından önce çok hafif köprücük kemikleri yukarı çıkacak, nefes verirken de geriye ve aşağı doğru inecektir.
Bir sonuncu yöntem daha var ki, bu da üstte yazdığım diğer tüm yöntemlerin bir birleşimi; yogik nefes.
Yogik nefeste, Nefes alırken: önce diyafram - sonra göğüs ve en son olarak köprücük kemiğinin hareketini izler, Nefes verirken: isterseniz aynı sırayı izleyerek önce diyafram - sonra göğüs ve en son olarak köprücük kemiğini bırakır, ya da aynı sırayı tersten izleyerek önce köprücük kemiği, sonra göğüs ve en son olarak diyaframı bırakırsınız. yogik nefes ile böylece ciğerler tam kapasite ile kullanılmış olur.
Selamlar,
Anu.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder