29 Aralık 2007

Meditasyon üzerine bir soru

Sorular:
1) Bu hareketleri uygulamak için belli kurallara uymaya gerek varmı? (Bir öğretmene, kalıplara ? )
2) Nefes kontrollü esneme hareketleri de aynı işlevi görmezmi ?
3) Esas olan sadelikse eğer bu kadar karmaşaya ne gerek var ?

Esas olan senin de dedigin gibi sadelesme/sakinlesme ve kisinin kendisi ile mutlu olabilmesi yani disaridan bir ek destege grek duymadan "tam" oldugunu anlamasidir. Bu destek genelde bir kisi (aile, arkadaslar, es, vs) olabilirken, bir madde de (araba, is, mevki, para, isim, vs)
olabilir.

Bir cok kisi sadece esnemek veya kas gelistirmek icin uygulasa da, yoga duruslari, kisinin sonucta sakinlesmesi icin uyguladigi bedensel calismalardir. Bu nedenle de durusları uygulamak zorunlu degildir, eger mutlaka raja yoga yapmak istiyorum derseniz duruslar yerine raja yoganin diger basamaklari olan meditasyonu ya da nefes calismalarini vs secebilrisiniz, ya da tamamen farkli bir yoga okulunu (karma yoga, jnana yoga, bhakti yoga) uygulayabilirsiniz. Cok kısacik aciklarsak, karma yoga kisinin herhangi bir beklenti icine girmeden yaptigi eylemleri kapsar. (bunun kademeleri vardir, bunlarlailgili yazilari yogamerkezi.com sitesinde yoga sohbetleri altinda bulabilrisinz), jnana yoga kisinin anlamasini, arastirmasini kapsar, bhakti yoga ise sadece kisinin duygusal kontrolu saglamasini saglar. Ornegin sadece guzel bir muzik dinlemek, ruzgari yuzunuzde hissetmek, doga yuruyusleri yapmak ve onun parcasi oldugunu hissetmek bhakti yoga uygulamalaridir.

Farkli yoga okullarinin olma sebebi, farkli insan tiplerinin olmasidir, ornegin bana karmasik gelen, digerini rahatsiz etmez, bu yuzden herkes kendi yoga okulunu secmeli ve orada devam etmelidir, yani teknik olarak tek bir dogru vardir demek dogru degildir. Eger raja yoga uygulamalari karmasik geliyorsa, her zaman diger okullari deneyebilirsiniz...

Selamlar, sevgiler,

Anu.

Hiç yorum yok: