29 Aralık 2007

Gündelik Yaşamda Nefes

"Gündelik yaşantımızda nefes alıp verirken, alma verme döngüsünün ideal bir süresi varmı yoksa kişiden kişiye göre değişmektemi?"

Merhaba,

Aslında bu soruya her okul farklı cevap verir.

Kuralları sert ve öğretiyi merkeze koyan ve kişilerin öğretiye adapte olmalarını bekleyen okullara bakarsak; bu yoga okulları pranayamayı size sayı ile yaptırır; diyelim ki alternatif burun deliklerinden (Anuloma viloma) nefes alacaksınız; bir cok okul size 2:8:4 oranını önerecektir, yani bir burun deliğinden 2ye kadar sayana dek nefes al, sonra 8e kadar sayana dek nefes tut, sonra 4e sayana dek de nefes ver. Böylece kişinin nefes üzerinde hakimiyet sağlamada yol katedeceği söylenir. Ancak burada sorun, herkesin aynı performansı gösteremedigi durumlarda, kişinin kendini stres altında hissetmesi, yetersizlik
hissine kapılması, vs vs.dir.

Daha esnek olan ve kişiyi merkeze koyarak, öğretiyi kişilere (ve yaşamlarına) adapte eden okullara bakarsak; bu yoga okulları size sadece sakinleşmenizi ve kendinizi nefes bırakmanızı ister. Derin nefes alış verişler bu okullar için yeterlidir. Derin ve sakin nefes almak ve yine derin ve sakin nefes vermek hem bölgesel nefes alış verişler hem de pranayama çalışmaları için önerilir.

Seçim size kalmış elbette; istediğiniz okula ait yöntemi seçebilirsiniz. Burada yalnız çalışıyorsanız kendinizi test etmeniz için önerebileceğim tek bir nokta olabilir; bu size her zaman önerdiğim yol aslında... Mutlu olduğunuzu hissettiğiniz yöntemi uygulayın. bir eksiklik ya da tatminsizlik hissediyorsanız, yaptıgınız calisma size huzur ve mutluluk yerine daha fazla stres ve gerginlik veriyorsa, yoga da bize günlük hayatımızdaki stres yaratan etkenlerden biri haline geldiyse, yaptığımız yoga değildir, bunu unutmayalım.

Selamlar,
Anu.

Hiç yorum yok: