29 Aralık 2007

Hamilelik yogası

Hamilelik yogasi hakkinda temel bilgiyi ben de yeri gelmisken paylasmak isterim:
1. duruslar /yogasana'lar:
Hamile oldugnuz zaman aslinda size hep alternatif duruslar yaptirilir. Hamileligin ilk fazlarinda, tum duruslari (karna direkt baski uygulayan ileri seviyeli duruslar haric) yapabilirken, karniniz buyudukce, ters duruslar dahil olmak uzere, tum
duruslarda "yapabildiginiz kadar yapma" ilkesini temel almalisiniz. Ornegin one egilme pozu olan Paşkimottasana'da, dizlerimizi hafifce kirarak, ve sadece govde yere paralel gelecek kadar egilmemiz yeterlidir... Yani kendimizi zorlamadan, dusme/incinme/tansiyonun dusmesi vs riskini goze alacak herhangi bir durusu denemeden, sadece bedeni esnetme ve esnek tutmak icin cok hafif yoga duruslarini
yapmaliyiz.

2. Nefes:
Hamilelikte bir diger onemli sey de nefestir. Yoga'da bulunan Pranayama kismini ozellikle takip etmeniz, yani nefes calismalari yapmanizin, sezeryan yerine normal dogum yapmak isteyen hanimlara ek bir fayda sagladigi soylenmektedir.

3. Meditasyon
Tabi herseyden onemlisi, zinhin sakin kalmasi ve annenin huzurunun cocuga gecmesi icin, kisa meditasyonlardir. Sadece nefesin dinlendigi, ya da bebek karinda biraz buyudukce, bebegin hareketleri vs uzerine meditasyon yapilabilir.

Ustte yazdigimiz uc maddenin de yaptiginiz yoga programi icinde bulunmasi (bir arada, ya da ardisik olarak), zihin sakinliginizi saglayacak, anneyi daha huzurlu yapacak ve doguma hazirlayacaktir.

Sevgiler,
Anu.

Hiç yorum yok: