29 Aralık 2007

Hangi Yoga Merkezine Gitmeli

Merhaba,
Bana bu soru çok gelir, önce ders verip vermediğim sorulur, vermediğimi söyleyince de, bir yoga merkezi tavsiye etmem istenir. Verdiğim cevap ise, genellikle düşünülenden hep biraz daha uzun olur. Bunları kısaca aşağıda özetlemeye çalıştım.

1. Temizlik : gittiğiniz yerde öncelikle dikkat etmeniz gereken şey temizliktir. Yoga yapmada ihtiyacınız olan tek şey rahat kıyafetler ve yere temiz bir örtüdür. Bir çok yoga merkezinde artık yerlere yoga mat veriyorlar, ama hijyen açısından ya kendi yoga matinizi getirin, ya da bir plaj havlusu getirerek, merkezdeki matin
üzerine serin.

2. yoga mat ve kıyafet: Yoga mat almaya karar verdiyseniz, çok pahalı bir alternatife gitmenize gerek yok. Bauhaus’ta, metre ile, küvet içinde kaymayı önleyici lastik bantlar satılmakta ve tesadüfen enleri yoga mat eni olacak genişlikte. Boyunu 160 / 170 cm kestirirseniz, size ait bir yoga matiniz olabilir.
Kıyafete gelince, çok sıkmayan, tayt/stretch tarzı olmayan herhangi bir rahat kıyafet işinizi görecektir. Bolca bir t-shirt ve eşofman altı yoga yapmak için yeterli kıyafetlerdir.

3. düzen ve disiplin: yogada geleneksel olarak 24 saate bir tekrar istenir. Ama bu mümkün değilse de, belli bir döngüyü izlemeye çalışın. Örneğin 2 günde bir, haftada bir gibi bir standart döngü içinde, düzenli olarak yoga uygulayın.

4. yoga okulu : hatha yoga, integral yoga, kundalini yoga, vs vs... hangi yoga okulu ile başladığınız çok önemli değildir, önemli olan okulları tanımanız ve kendinize uyun olan okulu zman içinde seçmenizdir. Bu nedenle kendiniz özgür hissedin, hata yapmaktan korkmayın, her merkeze bir kaç ders katılarak, farklı yerler deneyin, en sonunda kendinize en uygun yeri daha kolay bulacaksınız....

5. eğitmen : Elbette herşeyde olduğu gibi, yoga’da da hangi merkeze gideceğinize nihayetinde karar veren şey orada bulunan eğitmenin niteliğidir. Bu nedenle eğitmenler hakkında da bir kaç bir şey söylemekte fayda var:

a. Öncelikle hatha yoga öğretmenin çok zor bir iş olmadığını belirtmek lazım. Çünkü bir hatha yoga eğitmeni olma süresi yaklaşık 1 aydır. Bir ay içinde size gerekli duruşlar, nefes çalışmaları vs öğretilebilir. Bu durumda gittiğiniz yerdeki eğitmenin bir sertifikasının olması bu temel bilgileri aldığını belgelemek adına iyi bir şeydir, ama sertifikanın da herşey olmadığını belirtelim, çünkü kişinin kendini eğitmesi, kendine bu konuda yatırım yapması ve yogayı kalben sevmesi ve kendini ona adaması, sertifika sahibi olmaktan daha değerlidir.

b. İyi bir yoga eğitmeni lastik gibi bir vücuda sahip olmak zorunda değildir, akrobat hiç değildir. Averajda duruşları anlayabileceğiniz kadar göstermesi yeterlidir.

c. İyi bir eğitmen başından sonuna duruşları sizinle birlikte yapan değil, sizin yanınızda duran ve duruşlardaki hatalarınızı düzelten kişidir.

d. İyi bir eğitmen sizi “eğiten” kişidir... Eğer aylardır gittiğiniz merkezde hangi duruşları yaptığınızı, hangi nefes çalışmalarını uyguladığınız bilmiyorsanız, belki de sizi oraya bağlamak için, bilgi saklanıyordur. Bilin ki, yoga o kadar da
komplike bir sistem değildir, grup çalışmasını sevdiğiniz için bir merkeze devam edebilrisiniz ama pekala evde de kendi başınıza çalışabilirsiniz...

e. İyi bir eğitmen sizi öğrenme konusunda teşvik eden kişidir.Okuduğunuz kitaplar hakkında konuşabildiğiniz, danışabildiğiniz, cevaplar alabildiğiniz kişidir.

f. İyi bir eğitmen kendi hayatıyla da örnek olan kişidir. “kel başa şimşir tarak” misali, konu siz olduğunuzda ahkam kesen, konu kendi hayatı olduğu zaman ise, “kendisi aştığı için” size reçetelediklerinden “muaf” olduğunu iddia eden kişilere karşı dikkatli olalım.

g. Kimse için çabuk sonuçlara vamayalım, ismin ön takıları/son takıları, takma isimler, inisiyasyon isimleri sadece başka birer isimdir, bunu unutmayalım ve şekle / isme takılıp, kalmayalım.

h. İyi bir eğitmen “ben oldum” demeyen kişidir. Amatör ruhunu koruyan, yeniliklere, öğrenmeye açık olan kişidir. Bu nedenle, fazla iddialı olan kişilere karşı dikkatli olalım. Sürekli olarak kendinden bahseden, kendini öven, yaptığını iddia ettiği insan üstü yeteneklerini ima eden konuşmalar yapan kişilere karşı dikkatli olalım. Yoga’nın bir olmak demek olduğunu, bunun için de kişinin dışarıya değil, kendine hakim olmaya çalıştığını unutmayalım.

i. “İnsan faktörü”nü ve zaaflarını göz önünde bulunduralım. Yoga yapan ya da yaptıran herkesin çok dürüst, çok idealist çok vs vs olduğunu düşünmek fazla ütopik bir yaklaşım olur.

j. İyi bir yoga eğitmeni, sizi olduğunuz noktadan itibaren eğiten kişidir. Sizi sınıfl yarıştırmayan kişidir.

6. Sağduyu: Belki bunu büyük harflerle yazmak gerekli, çünkü şimdiye dek yazdıklarımız içinde en önemlisi. Kişinin sağduyuyu bırakmaması, aklına güvenmesi heryerde olduğu gibi, burada da çok önemli. Bedeninizi, nefesinizi, kalbinizi ve aklınızı dinleyin. Size nerede durmanız gerektiğini, nerede rahat ettiğini, nereden
hoşlanmadığını çok açık bir dille söyleyecektir.

Her zaman söylerim, başınıza bir şey gelirse, yoga eğitmeniniz sizin yerinize acı çekmeyecek ya da masraflarınızı karşılamayacak. Bu nedenle, kişinin en büyük sorumluluğu yine kendinedir. Herkes kendisinin en yakındaki gurusudur, kendinizi bu gurudan mahrum etmeyin.

Selamlar,
Anu.

Hiç yorum yok: