29 Aralık 2007

karma yoga -4-

Merhaba,
Şimdi aslinda bugun inceledigimiz Mandukya Upanisad'daki misalin cok benzerini hepimiz biliyoruz. Simdi size cok kisa olarak bu hikayeyi hatirlatacagim:

"Bir erkek ve bir kadin, bir gun bir agacin altindayken, kadin agacin meyvesine uzanir ve "yasak meyveyi" hem kendi yer, hem de erkegin yemesi icin onu kandirir. Boylece her ikisi de dunyaya duser."

Evet, bu hikaye hepimizin cocuklugumuzdan beri dinledigimiz Adem ve Havva'nin hikayesi. Bu hikaye, Srimad Bhagavatam da dahil olmak uzere bir cok metinde yer almaktadir. Simdi, bugune kadarki sohbetlerimizin isiginda, Havva'nin Adem'e yemesi icin verdigi meyvenin ne oldugunu bir dusunelim...? Bu meyve, fiilin meyvesidir.

Peki neden bunu kadin, erkege vermektedir? Cunku kadin - disi guc, shakti enerjisi, asagi ceken enerjidir. Erkek/eril enerji ise shiva enerjisidir, yukseltici enerjidir. (Bu enerjileri, çin sistemi yin ve yang olarak aciklar.) Bu enerji, dunya uzerindeki her iki cinsiyette de bulunur!!! Yani her iki enerji de hem kadinlarda, hem de erkeklerde bulunur.

Bu enerjilerin bedendeki yerlerine bakacak olursak, sakti enerji kundalini olarak da adlandirilir ve kuyruksokumunun bulundugu bolgede, anus ve cinsel organlar arasinda bulundugu bilinen Muladhara - Kok cakrasinin biraz altinda bulunur.

Shiva enerjisi ise, iki kaş arasinda yer alan ve ucuncu goz olarak da tabir edilen Ajna Cakra'da yer alir. Yogada yapilmaya calisilan sey, kundalini sakti enerjisini yukselterek, shiva ile birlesmesini saglamak ve oradan birlige gitmektir.

Simdi bir bakalim: Eger kisi sakti enerjisinin etkisi altina girerse, dunyaya dusmektedir, cunku shiva/sakti birligi sona ermistir. Sakti, meyveyi yemesi konusunda varligi ikna etmistir, fiilin meyvesini yiyen varlik, "yapan benim" dedigi icin, bir olani uce bolmus (yiyen varlik, yenilen varlik ve yeme islevi) boylece yogadan/birlikten uzaklasmistir. "Karma yoga"nin "yoga"sini atinca, yani birlik olmayinca, geriye sadece "karma" kalmis, bu da kisiyi dunyaya baglamistir.


Sevgiler.

Ayca.

Hiç yorum yok: