29 Aralık 2007

Meditasyon ve Guru Arayışı Üzerine

Soru: "Uzun yillar ara verdiğim meditasyon ve yoga deneyimlerime tekrar başlama isteği belirdi.Bu nedenle son zamanlarda arayiş içindeyim. Son günlerde daha Önce bana verilen mantrayi (Transandantal Meditasyon derneğinde) birakip OM mantrasini kullanmayi deniyorum.İlk bir iki meditasyon deneyimim başarili idi ama içimde bir korku var.Acaba yanliş birşey mi yapiyorum diye.uyguladiğim teknik ayni ama sadece mantra değişik. Meditasyonu yapmali diyorsun ama kimden Öğrenip devam ettireceğim.ayrici daha ileri teknikleri nasil öğrenebilirim?.İzmir'de Vivekananda Üniversitesi'den sertifikali bir kaç yoga öğretmeni var.Karma yogayi öğretiyorlar.Bu yoganin içinde aradiğim sorulari bulabilirmiyim? Kisacasi bir Guru'nun Özlemi içindeyim.umarim bu sorunu Hindistan'a gitmeden çözerim."

Merhaba.
Vivekananda universitesinden sertifikali egitmenler de dogal olarak kendi sectikleri yolda yuruyorlar, universitenin bakisi kisiyi istedigi yolda yurumesi icin tesvik etmektir, yani tek bir yolda israrci davranmiyorlar. Herkes kendi yolunu secer ve senin icin hangi yolun dogru olduguna karar vermek senin insiyatifindedir.

Meditasyon hakkindaki soruna gelince, aslinda temiz bir niyetle meditasyon yaptiginda, bir cok seyin onunde acildigini goreceksin, sorularina belki de hic ummadigin anlarda (ve ummadigin kisilerden) cevaplar aldigini, yasamin daha bir kolay aktigini ve problemlerin bir sekilde surpriz bir sekilde cozumlendigini goreceksin. Düsün ki, dunyadaki bir olmak isteyip de bunun icin bilincli olarak caba sarf eden 7 milyar nufus icinde bir avuc insandan birisin, sence neden yaptigin uygulama sana yarari bir yana birak, bir de zarar getirsin? Meditasyonu gozunde lutfen cok buyutme - birseyleri yanlis yapmaktan cekinmen sadece beraberinde korku getirir - korku ise kendi iradenle kendi kendine zarar vermene davetiye cikarir. En basit ornekle aciklarsam, eger yaptigin bir cakra meditasyonu ise ve bu meditasyonda bir gun yanlis cakra uzerine konsantre oldugunu dusunursen ve kendini buna ikna edersen, ve eger bu cakranin "asiri!" aktive olmasinin da bazi yan etkileri olacagini bir yerlerden okumussan, kendini bu konuda sartlandirdigin icin mutlaka birgun kendinde bu yan etkileri goreceksindir...! Bunu tipki hasta birinin konusmasindan etkilenip, kendisinde de ayni hastaligin –gercekte de olsa, hayali de olsa- olusmasina yol acan kisinin durumuna benzetebilirsin.

Sana onerim su olabilir, sadece evrenin cocugu oldugunu bil! ama bunu icten gelecek sekilde bil ve kabul et. Kendini evinde hisset, yanlis yapmanin mumkun olmadigini bil, icten ol, evrenin seni kolladigini ve zaten herhangi bir sey olursa, mutlaka elinden tutacaginin mutlak inancini icinde tasi. Iyi niyetle kendini gelistirmek ve bir olmak icin meditasyon yaptigini ve iyi seylerin sadece iyi sonuclar doguracagina guven. Tum tereddutleri, yanlis bir sey yapma ya da haddini asma korkularini yen, unutma ki kisi icin en buyuk koruma, kiside pozitif inancin korunmasidir, evrene guven - bir cocugu anne- babanin kosulsuz sevmesi gibi, tum evrenin seni kosulsuz sevdigini ve yargilamadigini hatirla ve kendini ona birak.

Meditasyondaki ileri teknik, "teknigin birakilmasidir" ve yapilan calismanin eforsuz bir "hal" haline gelmesidir, lutfen bunu basarmak disinda bir teknik aramana gerek olmadigini ve uygulanan teknik ne olursa olsun nihayetinde seni "teknigin birakilmasi" yoluna sokmaya calistigini hatirla. Hatirlanmasi basit ve kendini rahat hissettigin bir mantra ile yaptigin kisa bir meditasyon, tum akil gucunu ve konsantrasyonunu "uygulama sirasini" hatirlamaya ve "dogru sekilde yapmaya" calistigin bir "ileri seviyeli meditasyon"dan degerlidir.

Guru arayisina gelince, lutfen “ogrenci hazir oldugunda gurusunun karsisina cikacagina” kosulsuz inan. Ancak burada cok onemli bir nokta var ki biraz ustunde durmak istiyorum. Bu cumlede daha cok dikkat ceken kisim “gurunun karsina cikmasi” kismidir, yani nedense herkes gurunun bir anda ogrencinin karsisina cikacagindan ve ogrencinin bunun icin cabalamasinin gerekli olmadigindan bahsediyor – yani gurunu bulmak icin hindistana gitmene ya da daglara tirmanmana gerek yok diyorlar. Böylece hevesli olan kisiler, “guru” kendisinin istedigi/belirledigi gun ve saatte karsisina cikmadigi icin buna sinirlenebilecek kadar da ileri gidebiliyor. Ancak, ayni cumlede cok onemli bir nokta var ki cogunlukla atlaniyor, cunku cumlede “ogrenci hazir olunca” diyor. Bunu lutfen soyle yorumla, gurusu olmayan kisi guru icin hazir degildir. Bunu iyi veya kotu anlamda soylemiyorum... sadece dogru zaman ve ortamin hazir olmasindan bahsediyorum.

Gurunun ortaya cikmamasinin bir cok sebebi olabilir; ogrencinin kendini gelistirmek ve gurunun soylediklerini sindirmek icin yeterli
bilgi ile kendisini donatmamasindan, gurunun soz ve uygulamalarini dogru yorumlayacak kalp temizligine sahip olmamasina, guru karsisina ciktigi zaman onu fark etmemesine, ve guruyu kabul etmede ve onunde alcak gonullulukle egilmede zorlanmasina, ve hatta asiri beklenti ve bekleyis icine girmesine kadar kisiye gore degisken bir veya bir cok farkli sebepten dolayi guru karsisina cikmamis olabilir.

Eger bugune kadar bir gurun olmadiysa, kendine “neden” diye sor, belki de sorunun cevabi dusundugunden daha basittir ve tam onunde duruyordur.

Selamlar.
Anu.

Hiç yorum yok: