"Kitapta bu işle birisinin yardımı olmadan ilgilenmenin psikolojik bozukluklara yol açabileceğini söylemişsin ve benim şu anda en son ihtiyacım olan şey bu. Çorum'da yardım alabileceğim herhangi birisi de yok ne yazık ki..Hoş,olsa da sanırım bu iş artık bi sektör olmuş ve yoga öğrenmek de diğer güzel şeyler gibi sadece parası olanların yapabileceği bişey haline gelmiş..İnternette ilanı olan yoga kursları- yaz kampları vs. gibi şeylere katılabilmem de mümkün değil.Hepsi çok pahalı..Sence ne yapmalıyım?"
Sevgili Dali,
Evet Aktuelde cikan kitapcikta da web sitesinde de (www.yogamerkezi.com) bunu yazdigimi hatirliyorum ama bu daha cok bir uyari niteliginde, yani ilaclarin da prospektuslerine bakarsan, bir cok yan etkiden bahseder ama bu, her ilac icende bu yan etkilerin ortaya cikacagi anlamina gelmez. Ama risk var mi? evet, hayatin her alaninda oldugu gibi, ozelllikle bazi korkularin varsa bu korkularin meditasyon esnasinda kendinle yalniz kaldigin icin – kendinle yuzlestiginde- su ustune cikacagi icin seni, gercek olmayan bazi seyleri gercekmis gibi algilamana yol acabilir.
Konuyu biraz acarsam; meditasyon esnasina bir cok kitap bir cok teknik vererek, bir cok "evreden" bahseder, ornegin cakra meditasyonu yapiyorsan, cakralarini hissetmen gerektigini, ya da nefes calismasi yapiyorsan "prana"yi (evrensel yasam gucu) idrak etmeni, ya da renkler uzerine calismani - kendi bedenini belli renklerle kaplamani, gorsellestirmeni vs vs soyler dururlar. Ve bir sure sonra bu oyle bir noktaya gelir ki, sanki tum bunlari yapan ve gorsellestirenler iyi meditator, digerleri ise degil. Iste bu noktada zihin sunu soyler: "meditasyon esnasinda birseyler "gormeli" ya da "isitmeli" en azindan hissetmeliyim…! Eger bunu yapamiyorsam basarisiz olacagim…"
bunu soyleyen bir zihin artik tum bunlari yaratmaktan cekinmeyecektir, o andan itibaren meleklerle konusanlar, cinler tarafindan carpilanlar, uzaylilar tarafindan tecavuze ugrayanlar / kacirilanlar vs vs olmasi surpriz olmamaktadir… Hatta ve hatta meditasyon calismasi adi altinda bu tip halusulasyonlar gormeye kendini alistiran bir kisi, zamanla artik meditasyon yapmasa da, bu deneyimleri yasamaya baslayabilmekte ve huzursuz olabilmektedir. Iste aklin yitimi bu noktada baslamakta…
Peki bundan korunmanin yolu nadir? Aslinda cok basit, meditasyonun amacini unutmamak en buyuk korunmadir; bizler, meditasyonu aklin sakinligi ve huzuru icin yapiyoruz. Meditasyon yapmamizin sebebi 5 duyumuzun yetersiz kaldigi seyleri gormek, hissetmek ya da isitmek; insan ustu yetenekler kazanmak, insanlar uzerinde gucumuzu gostermek ya da farkli olmak degil, sadece huzurlu ve sakin kalabilmek kendimizle uyumlu / barisik kalabilmek ve boylece bu huzuru cevremize yayabilmektir… Eger bunu unutmadan ve bu amacla meditasyon yaparsan, meditasyonun herhangi bir riski yoktur, tersine cok sevecegin ve disleini fircalamak gibi gun icinde mutlaka yapmak isteyecegin – yapmadiginda da eksikligini hissedecegin bir sey olacaktir.
Peki meditasyon nasil yapilir? Meditasyon "yapilan" bir sey degildir, meditasyon teknikleri, sadece medite hale gelebilmek ve sakinlesmek icin kullanilan yontemlerdir, bunun disinda bu tekniklere ozel bir anlam yuklemek gereksizdir, seni rahatsiz ya da huzursuz etmeyecek herhangi bir teknik secerek, teknigi de zamani gelince birakmasini bilerek meditasyon yapabilirsin. Ornegin: diyelim ki nefes uzerine konsantre oldun ve nefesini hissederek soluk alip veriyorsun. Bir sure sonra gittikce dikkatin keskinlesmeye baslar, oyle ki nefesinin burun deliklerinden girisini, giris hizini, giris sirasindaki burnunda yaptigi surtunmeyi, hatta daha sonralari nefes borusunu gecisini ve cigerlere varisini ve tekrar geri donus yolunu takip edebilirsin. Bu sadece 5-10 dakikalik meditasyon seansinda 4-5 gun icinde hissedebilecegin bir seydir. Ancak bundan sonra, kisi sunu hissetmeye baslar, Kisi meditasyon esnasinda kendini nefesini takip etmedigini hissettigi bir noktada irkilir ve urkerek nefes konsantrasyonuna geri donmeye calisir, cunku soyle dusunur "burada hissettigim seyler o kadar guzel ve farkli ki, bunlari hissetmeye DEVAM etmeliyim.". halbuki kisi bu noktada eger suurlu ise, medite haldedir, yani zihin sakinlesmis ve yavaslamistir. Bu zaten istenilen yapilmaya calisilandir, bu nedenle bundan korkmak yersizdir. Ancak tabi bir de diger uc nokta vardir ki, bu da kisinin meditasyon adi altinda oturarak uyumayi ogrenmesidir. Kisi once nefesini takip eder, ama bir sure sonra oturarak uyur. Uyandiginda da, kendini gevesmis hisseder ama geriye sadece iy bir uyku cekmis kisinin hissettigi rahatlamadan baska pek bir sey gecmez.
Uyuyup uyumadigini test etmenin yolu, meditasyon esnasindaki halini hatirlayip hatirlamadiginzla olcebilirsin. Eger ne oldugunu hatirlamiyorsan, muhtemelen uyumussundur – ki bu kotu bir sey degildir, demek ki beden yorgundur ve uykuyaihtiyaci vardir, bu durumda yataga yatip uyumak en iyi cozumdur. Ama eger kisi ne oldugunu hatirliyorsa ve orada oldugunu biliyor ama zamani fark etmiyorsa yani ne kadar sure o halde kaldigini -5 dakika mi yoksa 5 saat mi- idraki icinde degilse, kisi medite haldedir.
Selamlar, sevgiler,
Anu.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder