29 Aralık 2007

Nadi Shuddhi - Anuloma Viloma farkı

"ben nadhi shuddiyi alternatif nefes alıs veris olarak(yani senin de anlattigin gidi)kullaniyorum ve derslerde de benzer sekilde uygulama yapiyorum.bizim kitapta da nadhi shuddi ile aniloma/viloma ayni seyler gibi algilamistim.ancak konuyu anlatirken raghuramji ye tekrar sormak ihtiyaci hissettim cunki degisik kaynaklarda aniloma viloma sanki farkli anlatiliyor.o da anuloma nefes alis,viloma nefes
veris diye acikladi.o halde anuloma viloma nefes alis veris anlamina mi geliyor?eger oyleyse ozel bir nefes teknigi olma durumu nereden kaynaklaniyor?"

Anuloma Viloma "alternate nostril breathing" - alternatif burun deliklerinden nefes alis veris demek. Nadi Shuddhi aslinda Anuloma viloma'nin bir turevi, yani anuloma viloma daha genis bir nefes teknigi grubunu icine aliyor. Yani; anuloma viloma dendiginde Bir tur sunlari icerebiliyor:

1. sagi kapat - soldan nefes al, soldan nefes ver. Solu kapat - sagdan nefes al, sagdan nefes ver.
2. sagi kapat - soldan nefes al, solu kapat - sagdan nefes ver, sagdan nefes al, sagi kapat - soldan nefes ver. (bunun adi Nadi shuddhi)

Ayrica, Nadi shuddhi'de normal nefes ritmi bozulmazken, anuloma viloma'da farkli oranlarda nefes alis / veris sureleri belirlenebilir. Ornegin, 2-8-4 cok kullanilan bir orandir. 2ye kadar sayarak nefes alir, 8e kadar sayarak nefes tutar, 4e kadar sayarak nefes verirsin. Bu nefes ritmi mudahalesi nadi shuddhi'de yok.

Ilk aklima gelen farklar bunlar. Bir de bir not; kumbhaka yani nefes tutmayi lutfen yeni baslayanlar uygulamasin, once normal nefes alis verisle nefesi duzenleyelim ve dogal olarak kumbhaka'ya gecelim.

Sevgiler,
Anu.

2 yorum:

Unknown dedi ki...

https://youtu.be/xAyu5IZGg8Y

Unknown dedi ki...

https://youtu.be/xAyu5IZGg8Y

Burda farkından bahsedilmiş, bakılabilir. ;)