29 Aralık 2007

Rüyalara Bakış açısı

Merhaba.

Ruyalar cogu zaman bizlerin dikkatini ceken ve alternatif gerceklik mi, gelecekten haber mi, yoksa sadece aklin oyunu mu diye kendimize sordugumuz bir konudur. Bu konu, yine acildiginda Mandukya upanishad'i kaynak alarak verdigim cevabi asagida okuyabilirsiniz;

Mandukya upanishad, 3 durumdan bahseder; 1. uyaniklik durumu, 2. ruya durumu ve 3. derin uyku durumu. Bu durumlarin cok farkli sekillerde aciklamalari var, ancak simdi konumuzla ilgili bolumden bahsedersek (bu konuyu raghuramji tekrar geldiginde rica edelim tekrar anlatsin); kisinin ruyalari aslinda uyaniklik halinde yasadiklarinin bir cesit sagaltimidir. Yani gunluk hayat icerisinde bizler neler yasiyor ve deneyimliyorsak, bunu ruyalarimizla dengeleriz; bu nedenle ruya gormek cok faydalidir diyebiliriz. Ancak ruyalarimiz sadece bize ozel semboller icerir ve bu sembolleri oldugu haliyle dogru kabul etmememiz gerekir, yoksa bizi yanlis yonlendirir; ornegin gun icinde patronuna kazdiysan ve dogal olarak kendisine cevap veremedigin icin icinde bir ofke birikmisse, o gece ruya gordugunde bu ofkeyi kusmak icin akil bir olay yaratarak, "uyanikken" ofkeni gosterebilecegin bir sahne yaratabiliyor - yani ornegin ruyanda kocani dovuyorsun/kavga ediyorsun. Bazi sistemler (Freudcu yaklasim) bunu kocana karsi bastirilmis duygular olarak ele alip, bunun analizi uzerinde yogunlasirken, yoga felsefesi sana sadece ofkenin bir disavurumu olarak disini gecirebilecegin bir dis nesne belirledin, bu nedenle de
ofkenden kurtuldugun icin (yani stresini attigin icin) aklin ve zihnin sakinlesti der.
REM; Rapid Eye Movement (hizli goz hareketi) kelimelerinin kisaltilmis halleridir; kisi (ve hatta evinizde hayvaniniz varsa, gozlemleyin onlarda da var) uyku halindeyken, gozleri kapali oldugu halde gozleri ruya gorurken cok hizla saga sola hareket eder (sanki kapali gozlerinin ardinda bir sey goruyormus gibi). Bu, ruyanin beyin tarafindan gercek olarak algilanmasi olarak aciklanir, bu nedenle duyular daha aciktir ve tum gece ruya goren bir kisi sabah yorgun kalkara, "uykumu alamadim" hatta "tum gece ruyalarla bogustum" der, cunku aslinda neredeyse yari uyaniktir diyebiliriz. REM hali, her bir bireyde gece boyunca sik araliklarla tekrarlanir - uyku testleri yapilan deneylerde, bireylerin gece boyunca REM'e gectikleri bilimsel olarak da ispat edilmistir.
Diger yandan, her bir REM arasinda verilen bosluk (zihnin sakinlestigi anlar) da vardir, iste bu anlar "derin uyku" (ruyasiz uyku) olarak adlandirilir. Gecenin bu dilimlerinde duyu organlari, zihin, akil da tipki yatakta yatan beden gibi tam olarak sessiz kalir ve dinlenir.
Buna gore, "hic ruya gormuyorum" diyen, eger ozel bir uygulama yapmiyorsa buyuk ihtimalle gordugu ruyalari hatirlamiyordur. Diger yandan, her birey REM / ruya durumunu yasadigi gibi, ayni sekilde derin uyku durumunu da yasar, yani ruyasiz uykuyu yasamiyorum diyen de bu anlari hatirlamiyordur.
Yogada istenilen (ve Mandukya Upanishad'in anlattigi), REM'in kisaltilip, derin uykunun cabasiz olarak artmasidir, boylece uyku kalitesi artar ve kisi daha az saat uyudugu halde sabah dinc kallar. Iste yogilerin 3-4 saatlik uyku ile yetinebilmelerinin altinda yatan da budur.

Selamlar, sevgiler,
Anu.

Not: Mandukya Upanishad'i www.yogamerkezi.com sitesinde, "ucretsiz kitaplar" bolumunde turkce olarak okuyabilrisiniz.

Hiç yorum yok: