29 Aralık 2007

Ruhsal Günlük

Ruhsal yolda yürürken, size özellikle bir günlük tutmanız tavsiye edilir. Bu günlük, aslında belki çoğumuzun lisye yıllarında tutmuş olduğu günlükten çok farklı değil. Sadece içinde yaptığınız ruhsal çalışmaların da bir listesi var. Geleneksel yöntemde, guru günlüğünüzü kontrol eder, eğer gurunuz yanınızda değilse, tutulan günlüğün bir kopyası her ay guruya postalanır, böylece gurunuz sizin ilerleyişinizi takip ederek, gerekli gördüğü tavsiyelerde bulunur. Eğer danışılacak bir guru yoksa, kişi kendi gelişimini kendi takip eder. Her kişi ileriki zamanlarda yürümüş olduğu yolu görebilmekte ve istediği zaman ruhsal ilerleyişini gün be gün takip edebilmektedir.

Peki bir günlükte neler yer alır?

(1) Bir ruhsal günlükte herşeyden önce o gün yapmış olduğunuz tüm ruhsal çalışmanın bir listesi yer almalıdır:

a. Hangi asana’ları (yoga duruşlarını) yaptım? Duruşları rahat yaptım mı? Bedenim esnek miydi? Hangi asana’larda zorlandım?

b. Hangi pranayama çalışmasını yaptım? Burun deliklerim açık mıydı yoksa stıkanma var mıydı? Neler hissettim?

c.Meditasyon yaptım mı? Kaç dakika/saat? Meditasyonum ne üzerineydi? Neler hissettim?

d.Japa (mantra tekrarı) yaptım mı? Örneğin yazarak japa (likhita japa) ya da sözel/zihinsel tekrar yaptım mı? Hangi mantrayı kullandım? Mantrayı kaç kez tekrar ettim?

e.Okuma yaptım mı? (Örneğin Bhagavat Gita, diğer yoga temel metinleri, diğer ruhsal kitaplar ya da bizi iyilik ve sevgiyle dolduran ve kendimizi rahat hissettiğimiz her tür metin). Ne kadar süre okudum? (ya da kaç bölüm bitirdim?)

f.Başka özel bir çalışma yaptım mı? (Trataka (tek noktaya odaklı konsantrasyon çalışması), kriya (arınma) çalışmaları, kirtan’lara katılıp katılmadığı (kirtan, zillerle ve el çırpmayla eşlik edilen grup olarak mantra okumaktır.) vs gibi)

(2) O günün genel bir muhakemesi de yapılır. Örneğin:

a.O gün iş/okul/ev hayatında dengemi bozacak neler oldu? Birine sinirlendim mi? Üzüldüm mü? Sevindim mi? Neden? Ne zaman tekrardan kendime geldim ve dengemi bularak tanık olmayı başardım / ya da vazgeçip kendimi akışa mı bıraktım?

b.Yama / Niyama’lara uydum mu? Kimseyi kırdım mı, zarar verdim mi, yalan söyledim mi, birinden bir şey (örneğin zaman ya da enerji) çaldım mı, vs...) Ne zaman tekrardan kendime geldim ve dengemi bularak tanık olmayı başardım / ya da vazgeçip kendimi akışa mı bıraktım?

c.Karma yogayı gün içinde uygulayabildim mi? Ne zaman? Hangi durumda uyguladım?d.Toplam kaç saat ruhsal çalışma yaptım? Hangi saatler arasında?

e. vs...

Elbette herkes kendi günlüğünde nelerin yer alacağına kendi karar verir, önemli olan kendi belirlediğimiz bir sistem içerisinde kalmak ve düzenli olarak günlük tutma alışkanlığı elde etmektir. Böylece elimizde çok samimi bir havada yazılmış bir ruhsal gelişim arşivimiz olacaktır.

Sevgiler.

Hiç yorum yok: