29 Aralık 2007

Shatkarma - Kriya'lar

Gunaydin,
Xmistik’in sormus oldugu SHATKARMAS olarak da gecen arinma uygulamalari (Kriya’lar) geleneksel olarak hatha yoga’da 6 cesittir. Bunlar Hatha Yoga Pradipika 2. kitap’ta 21 ve 37. vecizelerde asagidaki detayda aciklanmistir. Yalniz, sunu hatirlatmakta yarar var, 21. vecizede de belirtildigi gibi, bu kriyalarin uygulayacak kisiler bellidir, digerlerinin bunlari uygulamasina gerek olmadigi soylenmektedir, ayrica 37. vecizede bu kriyalarin aslinda tartismali oldugundan ve her yogi tarafindan da kabul edilmediginden bahsedilmektedir. Ornegin bir cok guru (gunumuzun en taninmis hatha yogilerden Iyengar’da), Dhauti / Neti uygulamasina gerek olmadigini, nefesin (yani Pranayama’nin) zaten kisiyi arindirdigini soylemektedir.

Peki bizler bunlari uygulamali miyiz? Burada onemli olan her zaman ki gibi sagduyulu olmaktir. Sunu da unutmamak gerekir ki bu tip uygulamalar bu isi daha once yapmis olan ve teknigini size aktarabilcek bir kisi gozetiminde ogrenilmelidir, cunku (bu yontemlerin yanlis uygulamalari ile kendinize zarar verebilirsiniz. Benim kanaatimce, eger Shatrurma’i uygulamak istiyorsak, bizler tarafindan en kolay uygulanacak olan –ve en onemlisi hic bir riski olmayan- Tratak, Nauli ve Kapalabhati’dir. Bunun disindaki tum uygulamalari, benim tavsiyem, sadece bilgi olarak almaniz ama tek basiniza uygulamaya calismamanizdir. Ornegin, gunumuzde Vasti yapmaya ne gerek var bilmiyorum, cunku lavman yaptirmak isteyenler icin hastanelerde steril ortamda bu is gerceklestirilebiliyor.

Aslinda bu tip bir konu madem acildi, sunu soylemekte yarar var: Arinma Uygulamaları aslinda hep bu alti fiil olarak gecmekle birlikte aslinda yoga’nin kendisi en buyuk arinmadir. Bu nedenle, mesela “ozellikle Dhauti yapmazsan, arinmis sayilmazsin” demek dogru degildir. Cunku kisi Pranayama (nefes teknikleri) yaparak da, Yogasana’lari da yaparak, ve en onemlisi meditasyonla da arinmaktadir.

Trataka uygulamasi ile ilgili ayrintili bilgi Yoga Merkezi’nde zaten var. Kapalabhati ve Nauli ile ilgili bilgiyi de size yakinda gececegim. Diger uygulamalarin gunumuz kosullarinda uygulanmasinin gerekli olmadigini dusundugum icin, bu bilgilerin detaylarini vermeye gerek gormuyorum, isteyenler kendileri arastirabilirler.

Hatha Yoga Pradipika: 2/21-37

21. Kişi iradesiz ve ağır kanlı ise (Pranayama uygulamasından) önce altı fiili uygulamalıdır. (Bu kusurları olmayan) Diğerleri bunları uygulamamalıdır, (üç) salgı (gaz, safra, balgam) onlarda eşit olarak dengelidir.

22. Bu altı fiil Dhauti, Vasti, Neti, Trataka, Nauli ve Kapalabhati olarak adlandırılır.

23. Çeşitli harika sonuçlara yol açtıklarından, bedeni saflaştıran bu altı fiil bir sır olarak tutulmalıdır, ve bu nedenle büyük Yogin'ler tarafından büyük hürmetle tutulur.

24. Burada DHAUTI (anlatılmaktadır): dört parmak genişliğinde ve onbeş karış uzunluğunda ıslak bir bezi Guru'nun talimatlarına göre yutun. Tekrar çıkarın. Bu sürece Dhauti denir.

25. Dhauti'nin verimliliği ile, bronş hastalıkları, astım, Pliha (dalak hastalıkları), cüzzam (ve benzeri deri hastalıkları) ve balgamla gelen yirmi ayrı hastalık yok olur. Buna hiç şüphe yoktur.

26. Sonra VASTI (anlatılır): Göbeğe kadar gelen suyun içinde Utkatasana'da (topukları kalçalara bastırarak, bedeni ayak parmak uçlarında tutmak) oturarak, (küçük bambu) bir tüpü anüsten içeri yerleştirin ve anus (kasını) kasın (böylece içeri su alın, çalkalayın ve dışarı atın). Buna Vasti denir.

27. Vasti'nin gücüyle, Gulma ve Pliha (bezlerin ve dalağın genişlemesi), Udara (su toplanması veya diğer mide hastalıkları) ve gaz, safra ve balgamın fazlalığından dolayı oluşan tüm hastalıklar iyileşir.

28. Bu Jalavasti uygulandığında, beden yapısını (dhatu'yu), duyu-organlarını (indriya'ları), ve iç organı (atahkarana) daha iyi hale getirir; (bedeni) zinde tutar, sindirim gücünü arttırır; beden yapısındaki tüm düzensizlikleri yok eder.

29. Sonra NETI (anlatılır): Burun deliklerinden bir karış (yaklaşık 9 inç) uzunluğunda yumuşak bir ipi geçirin ve ağzınızdan dışarı çıkarın. Siddha'lara göre buna Neti denir.

30. Bu, kafatası (bölgesini) saflaştırır, görüşün daha süptil şeyleri algılayabilmesini sağlar. Aynı zamanda, Neti bedenin omuzların üstünde olan kısmındaki tüm hastalıkları yok eder.

31. Sonra TRATAKA (anlatılır): Göz yaşları gelene dek, sabit bakışlarla (göz kırpmadan), küçük bir nesneye konsantre olarak bak. Öğretmenlerce buna Trataka denir.

32. Trataka'yla, tüm göz hastalıkları geçer, tembellik vb'nin üstesinden gelinir. Onu altın bir kutu gibi sır olarak dikkatlice saklamak gerekir.

33. Sonra NAULI (anlatılır): Omuzlar aşağı kıvrılmış olarak, kişi midesini hızla dönen bir girdap gibi sağa ve sola döndürmelidir.

34. Bu Hatha Yoga uygulamasının baştacı olan Nauli, gastrik ateşi, durgunsa, hareketlendirir, sindirim gücünü arttırır, mutluluk getirir ve salgılardaki düzensizlikleri ve hastalıkları yok eder.

35. Sonra KAPALABHATI (anlatılır): Demircinin körükleri gibi, Recaka (nefes verme) ve Puraka'yı (nefes alma) hızla yap. Buna Kapalabhati denir ve balgamla ilgili hastalıkları yok eder.

36. Kişi; şişmanlık, balgamla ilgili rahatsızlıklar, saflığı bozan şeyler vb.'den (yukarıdaki) altı fiilin (uygulamasıyla) kurtulmak için Pranayama yapmalıdır. O zaman (Yoga'da) başarıya zorlanmadan ulaşılır.

37. Bazı öğretmenler (Nadi'lerde olan) tüm saf olmayan şeylerin sadece Pranayama ile yok edildiğini söyler, diğer (yukarıda bahsedilen altı) fiiller onlarca kabul edilmez.

Sevgiler.

Ayca

Hiç yorum yok: