29 Aralık 2007

Tam Yogik Nefes

"Hemen hemen tum yoga uygulamalarinda, diyafram nefesi onerilir.(ozelliklede ust cigerlerin sisirilmemesi icin uyarida bulunulur.)Peki diyafram nefesinin farki nedir ? Nasil bir etkisi var? Vucud fizyolojisi açısından veya ruhsal olarak)Benim okudugum kadariyla diafram nefesinin hacmi daha fazla."
Gunaydin.

Aslında önerilen yoga nefesidir. Diyafram nefesi yoga nefesi ile karşılaştırıldığında, en an zarar veren nefes alış veriştir. İsterseniz nefes alma konusuna kisaca değinelim:

Sıradan bir kişi (yani, nefes konusunda eğitimsiz bir kişi) üç farklı tipte nefes alış verişe sahip olabilir.

Diyaframı kullanarak (yani hepimizin bildiği gibi göbeğinden nefes alarak)
Ciğerlerinin orta kısmını kullanarak
Ciğerlerinin sadece üst kısmını kullanarak.
1. Şimdi tüm bu nefes tekniklerini deneyebilirsiniz. Bunun için üzerinizde rahat kıyafetler varken, yere sırt üstü uzanın ve elinizi göbeğinizin üzerine koyun. Kendinizi rahat bırakın, nefesinizi ya da karnınızı sıkmayın. Derin nefes alıp vermeye başlayın. Doğal olarak göbeğinizin şişip indiğini göreceksiniz. Bu diyafram nefesidir. Diyafram nefesinde ciğerler aşağı doru genişler. Ciğerlerin alt kısmında karın boşluğuna doğru yer olduğundan nefesimiz derindir.

2. Şimdi, elinizi göğsünüze koyun ve nefesinizi sadece göğsünüzü şişirerek alıp vermeye başlayın. Artık, sadece göğsünüz şişsin. Bu ciğerlerin orta kısmından nefes almadır. Bu nefes alıp verişte, ciğerler ileri doğru genişleyerek havayla dolar. Ama kaburgalardan dolayı, ciğerlerin genişleme kapasitesi sınırlıdır. Bu yüzden diyafram nefesiyle karşılaştırıldığında, daha az derinlikte nefes alıp verebiliriz.

3. Şimdi de oturun. Mümkün olduğunca göbeğinizi ve göğsünüzü hareket ettirmeden nefes alıp vermeye çalışın. (Sürekli korselerle dolaşana Viktorya dönemindeki kadınlar bu nefes tipini -mecburen- kullanırlar. Bu ciğerlerin üst kısmından nefes alıp vermedir. Bu nefes alış verişte köprücük kemiklerinizin hareket ettiğini hissedebilirsiniz, çünkü ciğerler yukarı doğru genişlemeye çalışarak nefes alırlar. Yukarıda fazla yer olmadığından en sığ nefes alış veriş bu şekildedir.

Peki gündelik hayatımızda nasıl nefes alıp verdiğinizi merak ediyor musunuz? Bunu öğrenmeniz çok basit.

Şimdi dar bir pantolon giyin. Belinizi oldukça sıksın! Yani her gün giydiğimiz herhangi bir kıyafeti giymemiz yeterli :) Yine derin nefes alıp vermeye başlayın. Göbeğinizi sıkıştırdığınız için, artık diyaframınızı kullanamadığınızı, nefesin ciğerlerin üst taraflarından alınıp verildiğini hissedeceksiniz. Yani sıradan bir kişi ya 2. ya da 3. tipte nefes alış verişi uygulamaktadır. Diyafram nefesini en çok kullananlar ise, -henüz nefes alış verişi dejenere olmamış çocuklar ve nefes alıp vermeyi teknik olarak öğrenmiş sporculardır.

Şimdi gelelim yoga nefesine. Yoga nefesi tüm bu üç tekniği birlikte kullanır. Yani ciğerler önce aşağı, sonra öne ve yukarı doğru genişleyerek mümkün olduğunca derin nefes alınır. Burada önemli bir not, derin nefes alın ama balon gibi şiştiğinizi hissediyorsanız biraz abarattınız demektir. Nefes derin olmalı ama rahatsızlık vermemelidir. Aynı şekilde ciğerler tam olarak boşaltılır. Bunu yine oturarak ya da başlangıçta en iyisi sırt üstü yatarak deneyebilirsiniz.

Niye nefes alırız?

Elbette yaşamımızı devam ettirmek için. Kişi yemek yemeden 3-4 gün, su içmeden 1-2 gün yaşayabilir ama nefes almadan 1-2 dakika içinde ölür. İşte bu bile nefesin hayatımızdaki önemini gösteriyor. Fiziksel açıdan nefesin önemi malum. İsterseniz yine çok kısa olarak biraz da ruhsal kısmına bakalım.

Yoga felsefesine göre, herşey tek bir enerjiden oluşur. Yenen yemek, içilen su, alınan nefes vs. hepsi yaşam enerjisi Prana'nın içimize çekilmesi için yapılır. Biz evrensel enerjiye bir çok başka yoldan da ulaşabiliriz. Örneğin meditasyon yapmak bu yollardan biridir. Biz her nefes alıp verişimizde evrensel enerji pranayı içimize çekiyoruz ve bu
bize hayat veriyor. Ya da paragrafın başında söylediğimi tersten söylersem, bu nedenle bunlardan birinin noksan olması durumunda beden ölüyor, çünkü hayat enerjisi bize ulaşmıyor. Peki yemek yemeden yaşayan, ya da nefesine hakim olmuş yogiler bunu nasıl başarıyorlar? Bu farklı tekniklerle başarılabilir. Ama herşeyden önemlisi burada başarılan Prana alınışının bir başka kanala aktarılmasıdır. Örneğin, yogi yemek yemekten vazgeçer, ve yemekten alacağı enerjiyi nefesten alır. Nefes almaktan bir süre vazgeçer, ve nefes almaktan alacağı pranayı meditasyonla alır, gibi.

Sevgiler.

Ayca

Hiç yorum yok: