29 Aralık 2007

yoga, din ve diğer sorular üzerine

1) "Ben hatha-yoga öğrenmeye çalışırken bir yandan da hinduizmin inceliklerini ve detaylarını öğrenmek zorunda mıyım?"
Herşeyden önce, Yoga’nın Hinduzim ile bir alakası olmadığını söylemekle başlamak isterim, çünkü yoga, Hinduzim’den çok daha eski bir felsefedir. Hinduizm, yogadan bir çok parça alarak daha sonraları bir din olarak doğmuştur. (bilindiği gibi, Hindu tanrıları aslında iyi birer yogidir, örneğin yokedici tanrı olarak bilinen Şiva, yeryüzünde ilk yoga yapan kişi olarak bilinir, ve yogayı öğrettiği ilk kişi de eşi Parvati’dir. Eski metinlere baktığınızda, hep şöyle başlar: “ve Parvati sordu:...”. Demek ki, yeryüzündeki ilk öğrenci de, bir kadındır. Bu nedenle, Tantra’da kadına büyük önem verilir.)Bu yüzden yoga öğrenirken, Hinduizmin detaylarını öğrenmene gerek yoktur, ama kullanılan yöntemlerin bazılarının (meditasyon gibi) Hinduizm'de de olduğunu göreceksin. Ama bu bizi Hindu yapmaz.

2) "yani herhangi bir dini inanca sahip olmadan hatha-yoga ile uğraşamaz mıyım? (hayatım boyunca hiç bir dini inancım olmadı)"
Hatha yoga (ya da herhangi bir başka yoga okulu) öğrenirken, Hinduizm’in ya da başka herhangi bir dinin detayları öğrenmene ya da takip etmene gerek yoktur. Kişi yoga yaparken herhangi bir dini inanca sahip olabilir, olmayabilir de. Bu kişisel bir seçimdir. Yogayla yapılan dinsel ritüellerin bir alakası yoktur. Yoga sadece kişinin kendini bilmesi, kendi özüne dönmesi konusunda bazı önerilerde bulunur.
Ancak burada şöyle bir parantez açmak gerekir: Diyelim ki, dinsel uygulamalarla yogayı birleştirmek istediniz. Bunu örneğin, meditasyonlarda yapabilirsiniz. Eğer hristiyansanız ve nesneli meditasyon yapıyorsanız, Isa ya da Meryem gibi dinsel bir kişilik, ya da haç gibi bir sembol üzerine meditasyon yapılabilirken, Hindu iseniz, inandığınız tanrı üzerine meditasyon yapabilirsiniz. Ancak bu kişisel inanç ve seçimdir. Yüzlerce meditasyon çeşidi vardır, ve herkes kendisine uygun olanı seçer.

3) "illa bir inanç sistemine dahil olup onun ritüellerine yerine getirmek zorunda mıyım?"
Hayır elbette bir ritüel yapmanı kimse istemez. Ayrıca, Yogada ritüel yoktur. Yogada eğer bir şeyi ritüelleştirdiysek yanlış yapıyoruz demektir, çünkü yoga şuur açıklığı ister. Yoksa körü körüne, bir süre sonra rutinleşecek ve otomatik hale gelerek özündeki anlamını yitirecek ritüelleri istemez. Sri Şankaraçarya’nın sözleriyle, Yoga (yani birlik) kişinin inancı (yolun doğru olduğuna duyulan inanç olmadan, yolda kalmak mümkün değildir. Bu inanç olmadan, en ufak bir engelde kişi yoldan vazgeçer.), adanması (düzenlilik ve sebat ederek devam etme), meditasyonu (kişinin kendini bilmesindeki temel adım) ve özgürleşmeye duyulan isteği (bir olmaya duyduğu istek) ile mümkündür.

4) "Mantralar ezberlemek bu süreçte bir zorunluluk mu?"
Mantra, belli enerjilerin söze dönüştürülmüş halleridir. (tıpkı, yantra’ların enerjilerin şekle dönüştürülmüş hali olmaları gibi.) Doğru ve uygun mantralar kullanıldığında, kişiyi yükseltici etkisi vardır, ancak gelişigüzel mantra kullanmak bir bomba ile oynamak kadar tehlikelidir. Çünkü mantralar dediğimiz gibi bir enerjiformudur ve siz bunu sürekli söylediğinizde, bu enerjiyi tetiklersiniz. Harekete geçen bu enerjiyi kontrol etme gücü kişide yoksa, üstesinden gelmesi zor bazı komplikasyonlar ortaya çkabilir. Bu nedenle, başlangıç seviyesinde mantra kullanılması önerilmez. Bunun istisnası sadece Om Mantrasıdır. Eğer mantra ile çalışma yapılmak isteniyorsa, Om mantrası kullanılabilir.

5) "Sanskritçe kelimeler"
Bu arada, bu aralar bir kaç kişi ile sohbet sırasında gelen bir sorunun cevabını da burada paylaşmak isterim; bir çok kişi bana neden sanskritçe isimler kullandığımı soruyor. Bunun nedeni, yoga ile ilgili mistik bir hava uyandırmak ya da herkesi sanskritçe bilir hale getirmek değil aslında. Yurt dışından yoga kitapları getirerek kendinizi bu konuda geliştirmek isterseniz, aynı dili konuşmak açısından bu sanskritçe kelimeler oldukça işe yarıyor. Bu sanskritçe kelimeler olmaksızın örneğin bir çok duruşu birbirine karıştırmak mümkün, çünkü birbirine benzeyen bir çok duruş var. Bu nedenle, bu kelimelerin orta ve üzeri seviyede araştırma yapmak isteyen arkadaşların oldukça işine yarayacağını düşünüyorum.

Sevgiler...

Hiç yorum yok: