29 Aralık 2007

Yoga ve Vejetaryenlik

"ben yogaya yeni gönül vermiş biriyim ve de vejeteryan olmak şart mı acaba..hoş çok fazla et de tüketmiyorum ama bu kısıtlamanın bir nedeni olmalı..?"
Merhaba,

Yukarıdaki mesajı aldım bugün. Vejetaryelik ve yoga konulu bir
semineri babam Raghuram geldiğinde ondan da isteyeceğim ama bir ön bilgi olarak şunu söyleyeyim, herkes kendi doğasına göre hareket etmelidir. Yani eğer kişi vejetayen olmak için kendini zorluyorsa,buna görerk yoktur, çünkü zorlama ile yapılan şey bilin ki bir gün mutlaka bir yerden patlar!

Yogilerin vejetaryenliği tercih etmelerinin belki de en önemli sebebi yaşama olan saygıdır. Ahimsa biliyorsunuz Yama-Niyamaların ilki, yani önce Zarar Vermeme" etiğinin ne olduğunun öğrenilmesi, yoga'nın başarılması için gerekli. Bu, kişinin yaşamını devam ettirebilmesi için, gerekli olan tüm besini bitkilerden alabilmesi durumunda,bitkilere göre daha üst bir realite olan hayvanları öldürmeye gerek yoktur, görüşünden yola çıkar. Ama burada şu ayrıntı önemli, kişi eğer hayatını idame ettirebilmek için bitki bulamıyorsa, hayvan yiyebilir, çünkü eğr hayvan yemezse kendi bedenini idame ettiremez ve
insan bedeni şuur seviyesi olarak hayvandan daha üstündür. Burada dikkat ederseniz kurban vardır. Yani kişi daha üst bir iyi için, daha düşük bir iyiyi kurban eder. Yaşamak için kişi öldürmelidir, ama tercihini önce bitkiden yana kullanır, eğer bulamazda hayvandan yana kullanır.

Yaşama saygı gereği örneğin medikal dünyada hep tartışma konusu olan "hayvanlar üzerinde deney yapılmalı mıdır" sorusunun da cevabını buna göre verebiliriz. Eğer yapacak bir başka yol yoksa, ve insanları x hastalıktan kurtarmak için gerekli aşının yapımı için bunun hayvanlar üzerinde denenmesi gerekiyorsa, kurtarılabilecek milyonlarca insan için bir kaç hayvan "kurban" edilebilir, ama eğer hayvanları denek olarak kullanmak yerine, alternatif bir yol varsa,bu yol tercih edilmelidir.

Bu açılardan baktığınız zaman, yoga'nın size köşeli ve asla değişmez ilkeleri dayatmak yerine, son derece esnek ve koşullara göre adapte edilebilen bir yaşam felsefesi verdiğini görebilirsiniz. Gerçek dharma budur.

Sevgiler,

Hiç yorum yok: