29 Aralık 2007

Yoga'da uygulama zorlukları

"Yoga yapmak istiyorum, kursa da gittim, grup yazilarini takip ediyorum ama uygulamaya gelince hayatima bir türlü oturtamadim. düzenli yapamiyorum, (tembellik midir nedir?) ama gercekten cok istiyorum, bu nedenle deneyim ve önerilerinizi iletirseniz sevinirim."

Sevgili Aysegul,

Cok haklısın, hepimiz en azından büyük bir çoğunluğumuz seninle aynı duyguları paylaşıyoruz. Okumak, öğrenmek, anlamak çok güzel ama uygulamaya gelince biraz zor değil mi? Elbette burada uygulamadan kastım sadece yogasana'ları her gün düzenli uygulamak, pranayama yapmak değil, aynı zamanda yogik şuuru tüm gün boyunca 24 saat devam ettirebilmek, dünyaya bir yoginin gözleriyle bakabilmek, herşeyi bir yogi olarak algılayabilmek ve yorumlayabilmek...

Bu haklısın çok zor, kolay bir şey dersem yalan söylemiş olurum. Ama imkansız değil. Elbette yogayı tüm hayatımızda uyguladıgımız bir yaşam felsefesi haline getirebilenlere ne mutlu, ama diğerleri için bazı küçük alıştırmalar yardımcı olacaktır.

Yoga, kişinin birliğe ulaşmasıdır. Bu birlik için farklı yollar önerilebilir, örneğin yoga dendiğinde batıda akla hemen raja yoga ve bunun alt konu olan hatha yoga gelir. Bu yoga okulunun amacı, kişinin aklını hakimiyet altına alarak, kişiyi birliğe ulaştırmaktır. Bu nedenle akıl hakimiyeti için bir çok yöntem önerir.

Yoganın 8 basamağı olarak bilinen, Patanjali Yoga, Ashtanga Yoga, Raja Yoga olarak da tabir edilen yama, niyama (yoganin yap-yapma ilkeleri), asana (duruslar), pranayama(nefes), pratyahara(içe dönüş/duyu hakimiyeti), dharana(konsantrasyon), dhyana(meditasyon), samadhi'dir (kendini bilme).

Yapılması tavsiye edilen tüm uygulamalar da aslında bizim bu yogik bakış açısını yakalayabilmemiz için böylece aklı disipline altına alabilmemiz için bize reçete edilen bazı egzersizlerdir. Kişi yogasanalar yaparak bedensel esnekliği yakalar, böylece endirekt olarak aklı sakinleştirir, çünkü dikkat ederseniz bir hatha yoga sınıfina katıldığınız zaman çıkışta kendinizi dinlenmiş ve rahatlamış hissedersiniz, aynı şekilde pranayama yaparak kişi nefesini sakinleştirir ve böylece aslında aklı da sakinlesir ve düşünceler yavaşlar. Ya da kişi direkt olarak konsantrasyon ve/ya meditasyona yönelir ve aklı direkt olarak hakimiyet altına almaya çalışır. Yani kişinin amacı aklı hakimiyet altına almasıdır, bunu hangi teknikle yapacağı kişiden kişiye değişir, bu nedenle bazısı düzenli olarak yogasanaları uygulamayı tercih ederken, bir diğeri direkt olarak meditasyon yapmayı tercih edebilir. Önemli olan kişinin düzenli olması ve yaptığında sebat etmesi ve uygulamayı yapma amacını unutmamasıdır.

Diğer yoga okullarında kullanılan yöntemlerden hiç bahsetmiyorum, çünkü sen raja yoga'ya ait teknikleri uygulamada zorluk çektiğinden bahsetmişsin. Sana tavsiyem, akıl hakimiyeti sağlamak için kendine zor gelmeyen bir yol seçmendir, eğer yogasanaları düzenli uygulamak sana zor geliyorsa, örneğin her gün pranayama / nefes çalışmaları yap, ya da konsantrasyon / meditasyon çalışmaları yap. Ama her ne yaparsan yap, bil ki düzenli olduğun sürece aklına söz geçirebileceksin. Akıl dışarıya kaymaya çok fazla eğilim gösterdiğinden, uygulamanın başında, sana uygulamayı yapmaman için türlü engeller çıkartacaktır, bunları göz ardı et. Örneğin tam uygulama yapacağın sırada, karnın acıkır, canın dışarı çıkmak ister, tam da o sırada televizyonda bir dizi olduğunu hatırlarsın, vs vs. Bunların normal tepkiler olduğunu bil ve uygulamayı yapmaya kararlı ol. Eğer aklın bu oyunlarını izleyebilir ve tespit edebilirsen, bu oyunları da aşmada en büük adımı atmış olacaksın.

Selamlar, sevgiler...

Hiç yorum yok: