“Ben evde yoga yapmak istiyorum. Yoga yaparken müzikte önemli deniyor. Önerebileceğiniz müzik CD leri var mı?”
Merhaba,
Yoga duruşları yaparken müzik dinleme, çünkü bu dikkatini dağıtır. Raja Yoga'da (ki duruşlar / asanalar bunun bir parçasıdır) istenilen kişinin aklını kontrol altına almasıdır. Kişi bedeni kontrol ederek, aklını kontrol eder yani düşünceleri sakinleşir ve yavaşlar. Böylece akıl endirekt olarak hakimiyet altına girmeye başlar. Bu nedenle tam farkındalık istenir, halbuki müzik dikkati başka yöne çeker ve kişiyi bu farkındalıktan uzaklaştırır.
Vivekananda Yoga Üniversitesinin Yogasana (Yoga duruşları) yaparken önerdiği yol üç adımlıdır:
(1) Eforlu duruş: Bu kişinin bedenini hissettiği durumdur. Duruşta ilk önce kişi kaslarını, eklemlerini, her türlü gerilmeyi, ağrıyı, vs hisseder. İşte bu durum yoga duruşlarının birinci aşamasıdır. Ancak kişi buradan ikinci adıma geçmelidir.
(2) Eforsuz duruş: Kişi kaslarını gevşetir. Böylece acı hissi ortadan kallar ve kişi rahat bir şekilde durmaya başlar. Burada kişi duruşu daha fazla geliştirmeye çalışmaz, yani örneğin öne doğru eğildiyse kasların ağrısı geçti diye, daha fazla öne eğilmez, sadece olduğu şekilde durur. Böylece ağrı hissi olmadan "rahat" bir şekilde durmaya başlar.
(3) Meditatif duruş: Daha sonra kişi beden farkındalığının üstüne geçer ve meditatif bir hale gelir. Yani duruşta iken, farklı konsantrasyon yöntemleriyle kişi meditasyona başlar. Örneğin bir mantrayı tekrar eder, mavi bir gökyüzü ya da bir okyanus hayal eder ve kendini genişletir, bir çakra konsantrasyonu yapar vs. Burada Vivekananda Yoga Üniversitesi mavi bir gökyüzü düşünüp bu gökyüzüne doğru genişlemenin yeterli olacağını söylemektedir.
Selamlar, sevgiler.
Anu.
1 yorum:
Bence bu konuda en büyük şans bu öğretideki sağlanmak istenen tümselliği aynı kafa yapısı ile benimseyebilecek partnerlerin birbirini bulması ...
Yorum Gönder