9 Temmuz 2009

Hindistan'a giderken dikkat edilmesi gerekenler

Hindistan turları gittikçe çoğalıyor, bazı yoga merkezlerinin de bu tip turlar düzenlediklerini duyuyorum, ilk kez Hindistan'a gidecekler için bazı bilgileri burada paylaşmak isterim:

Önemli Not: Tek başına seyahat etmek isteyen kişilere bir uyarı yapmak isterim. Hindistan bir avrupa ülkesi değil, herhangi bir aksi durumla karşılaşmamanız için, ilk kez Hindistan'a giderken yanınızda bilen bir kişinin/grubun olmasını önemle öneririm.

Valiz listesi:

------------------------------

- Bol bol pamuklu kumaştan bol t-shirtler : Lütfen omuzlar kapalı olacak şekilde bol t-shirt'ler

- Bir kac adet (3 iyi bir adet) ince bermuda veya şortlar / diz alti veya diz hizasında

- İnce yağmurluk

- Pratik mini şemsiye

- Ince eşofman alti (yoga yaparken giymek için)

- Kalın (kışlık) eşofman altı (gittiğiniz yere bağlı olarak, sabah uşurseniz diye bir tane yaniniza almanizda fayda var)

- Bir temiz kiyafet : Özel ayinlerde vs giymek icin tavsiye edilir. (Bu kıyafeti Hindistandan da alabilirsiniz.)

- Kot (?) - kotumdan vazgecmem diyenler yaninda getirebilir ama kotu pek giyecek yer ve zaman bulamayabilrisiniz. Bunun yerine tiril tiril (keten gibi) bir şeyler getirmeniz daha bir rahat etmenizi sağlayabilir. (özellikle kışın giyilen kalın) kot getirenler yanlarında pişik kremi de alsinlar (şaka yapmiyorum).

- bol bol ic camaşırı. Her gun icin bir adet getirin diye öneriyorum. Camaşırhaneler yok, kaldığınız yerde camaşırlarınızı teslim edebileceğiniz camaşırcı bulmanız gerekecek, bu da bazen pek kolay olmayabiliyor.

- Her tür deodorant / şampuan / saç kremi / diş fircası-macunu diş ipi gibi kişisel bakim ürünü

- Ayakkabı-terlik kalitesi: Tapınaklara yalınayak girildiğinden, ayakkabılar camilerde oldugu gibi tapınak girişlerinde bırakılmakta. Kaybederseniz üzülmeyeceginiz tipte ayakkabılar götürün.

- Ayakkabı-terlik: Hindistan bol yağmur alan bir bölge olduğundan, mümkün olduğunca kuruması zor olan deri, içi muflonlu-süngerli vs terlikler tercih etmeyin. Size onerim, kapalı ayakkabı getirmemenizdir. 2 adet cabuk kuruyan terlik/sandalet getirmeniz yeterli. Cok yürüdüğünüzde ayağınıza vurmayacak terlikler/sandaletler tercih edin.

- Polar bir hırka: Gideceğiniz bölgeye bağlı olarak sabahları serin olabilmekte, bir polar hırka getirmeniz üşürseniz yaşamınızı kolaylaştırır.

- yoga mat. Hijyen sebebiyle Hindistanda başkasının eşyasını kullanmamanızı ya da yerlere yatmamanızı öneririm.

- Peştemal tarzında bir havlu: Kalın havlular valizde çok yer işgal ediyor ve kolay kurumuyor, bunun yerine bir adet peştemal edinmenizi oneririm. (Peştemaller Hindistan’da da satılıyor.)

- Vücuda sikilan sinek kovucu sprey ve kalınacak oda icin fişe takılan sivrisinek tabletleri : ÇOK önemli, herkesin valizine bir kutu atmasını öneririm. Sinekler genel olarak turistlere hücum ediyor!

- Ilk yardım çantası : Eğer düzenli kullandığınız ilaçlar varsa lütfen yanınıza alınız. Ayrica, soğukalgınlığı icin semptom giderici bir ilac, ağrı kesici, antibiyotik, araba tutanlar varsa mide bulantisını kesen tabletler, sinek böcek sokmaları için jel, ishal/kabızlık ilacları, olur da kesik olursa diye dezenfektan ve yara bandı

- Eğer günlük tutarım diyorsanız, yanınızda defter kaleminizi alın, keza kirtasiye malzemeleri her yerde kolay bulunmuyor.

- Kitap : Yanınızda okumalık 1 kitaptan fazlasını getirmeyin, Hindistan zaten kitap cenneti, oradan alırsınız.

- 1-2 rulo tuvalet kağıdı, antibakteriyel jel veya bir kalıp sabun (zipli poset icinde): otellerde mevcut, ama umumi tuvaletleri (restaurant ici dahil) kullanmak gerektiğinde, tuvaletlerin bundan 10 yil öncesindeki Türkiye’deki gibi olduğunu soylemek isterim. temiz degiller!!! Lütfen beklentinizi minimumda tutun ve önleminizi alin.

- Çarşaf/ yastık kılıfı: Otellerde çarşaflar temiz, ama temizlik konusunda hassas olanlarınız yanlarında bir adet çarşaf ve/ya yastık kılıfı getirebilir.

- Para ve pasaportunuzu icine koyabileceginiz orta büyüklükte ve capraz asılmaya elverişli çok gözlü bir canta : Lütfen en az 2 gözü olsun ki, bir gözüne Euro/Dolarlarınızı, diğer göze ise rupilerinizi koyabilin. 200 euro bozdurduğunuzda elinize bir tomar dolusu Rupi veriliyor, bilginize... (1 USD : 45 Rupi, 1 Euro 60 rupi).

- Valiz: Valizler çekçekli (tekerlekli) olursa rahat edersiniz. En rahatı, spor çantası şeklinde büyük çekçekli valizler. Bir adet de sırt çantası günlük pratik ihtiyaçlarınızı karşılayacaktır.

Yanımızda ne getirmeyelim? :

------------------------------

Hindistan oldukça mutasıp bir ülke, provokatif kıyafetleri pek kaldırmıyor. Kendimizi Anadolu'nun mutasıp bir şehrine giderken ne giymezsek, buna gore ayarlarsak sorun olmayacaktır;

- Ince/kalın askılı t-shirtler. Kadınlarda, omuzların gözükmesi yarı-çıplak olarak kabul ediliyor.

- Transparan kıyafetler.

- Diz üstünde her tür mini etek, şort

- Iç çamaşırı (özellikle g-string giyenlerimiz varsa) düşük belli pantalondan vs gözükmemeli.

- Vücut hatlarını cok açığa çıkaran (yoga yapacağınız zaman harici giymek üzere) taytlar, strech t-shirtler vs

- Pahalı mücevherler (soyulma/gasp ihtimaline karşı) / özellikle sarı altından olan takılar (hindistanda pek bir popüler)

- Çalınırsa üzüleceğiniz cok pahalı elektronik cihazlar (laptoplar, pahalı dijital kameralar, camcord'lar, vs)

Genel not :

------------------------------

Valizlerinizi cok doldurmayın. Ekonomide ucanlar icin, toplam 20 kg (1 valiz) + 10 kg (el bagaji) hakkınız var, eliniz kolunuz cok dolu gelirseniz, alış veriş yapacak yeriniz kalmaz.

Posta ile kargo bedeli yaklaşık olarak satın aldığınız bedel kadar tutuyor, yani eger aldıklarınızı postalamayı düşünürseniz, perakende satış fiyatını ikiye carparsanız, toplam maliyetini bulursunuz.

Nasıl davranalım:

------------------

Bu konu da aslında yanınızda götürdükleriniz kadar önemli.

- pasaport ve paranizi hic bir zaman yanınızdan ayırmayın : Yaklaşık 150-200 euroyu hemen havalimanında bozdurun. Şehir icinde para bozdururken, pasaportunuzun yanınızda olması gerekiyor.

- Hindistan fakirliğin olduğu bir ülke ve tenimizin rengi dolayısıyla hepimizin teorik olarak cok zengin oldugu düşünülüyor. Bu nedenle, bundan 10 yıl öncesindeki Türkiye mantığı gecerli, turist demek pahalı fiyattan satmak demek. Bu nedenle mümkün olduğunca düşük profilli görünüm sergilemek önemli, cebinizdeki paranızın ne kadar olduğunu tahmin etmeleri durumunda, o parayı size harcatmadan Türkiye'ye geri dönüş yapmanızın mümkün olamayacağının garantisini verebilirim.

- Sorumlu turist davranişları sergileyelim: (daha cok bilgi icin internette gezinmek mümkün, örneğin http://www.responsibletourism.org.nz/travellers/index.html sayfasını inceleyebilirsiniz) Bir kac örnek vermek gerekirse:

(1) Hindistan’da bizi icin cok duşuk bedellere cok şey yapmak mümkün örneğin 2 Euro'ya gayet düzgün bir yemek yiyebilir (atıştırmalıktan tatlısına kadar), 2-3 euro'ya şehri boydan boya motorsiklet taksilerle katedebilirsiniz. Ancak dilencilere para verirken, restaurantlarda bahşiş bırakırken, vs lutfen ülke dinamikleri icinde kalarak hareket edelim. Bir dilenciye 1 euro karşılığı olsa da 60 rupi vermeniz COK FAZLAdır, lütfen vermeyelim / dilenciye normalde verilen para 2-3 rupi'dir. Bahşiş ise, MAKSİMUMda toplam hesabın 10%udur. Kisaca, lütfen herşeyi euro'ya cevirerek euro karşiligi makul bir bedel odemeye calışmayalım.

(2) Naylon poşet kullanımını mümkün olduğunca sınırlı tutalım. Su tüketimi haric. Kapalı pet şişelerde olmadığı sürece hiç bir zaman su icmeyin. Buz konmus icecekler de tüketmeyin.

(3) Sokaklara çöp atmayın, cevreyi kirletmeyin. (cevrenin kirli olduğunu ve tüm hintlilerin yerlere çöplerini attığını görsek bile, kendi davranış kalıplarımız icinde kalalım).

(4) Etnik doku, adetler, gelenek - gorenekler vs gibi konularda saygılı davranışlar sergileyelim. Eleştirmeye, kendi değerlerimizle karşılaştırmaya ya da küçümsemeye değil, görmeye, öğrenmeye ve gözlemlemeye gidiyoruz. Lütfen bunu tur suresince hatırlayalım.


Sevgiler,

Anu.

6 yorum:

Adsız dedi ki...

1 aylığına tek başıma Hindistan'a gidiyorum. Internette bulduğun en başarılı yorum sizinki. Kısa ve öz. Gereken her türlü bilgiyi vermişsiniz. Teşekkürler :))

Seda
(sedareiki@gmail.com)

Ekinella dedi ki...

Bu bilgiler için ben de çok teşekkür ederim. İnternette bulunan en düzgün, kısa ve öz bilgiler bunlar.

Adsız dedi ki...

hindistan ile ilgili birçok yazı okudum internette ama en açık ve faydalı olanı sizinkiydi. teşekkürler.

Adsız dedi ki...

Bilgiler için teşekkürler.Hindistan'a gitmeyi düşünüyorum ve en açıklayıcı bilgilier sizinkiler.Çok yardımcı oldu.

Adsız dedi ki...

BİLGİLER GUZELDE HER OLUMSUZLUĞU tURKIYE ALGISI İÇİNDE VERMENİZİ ANLAMAKTA ZORLANIYORUM.ON YIL ÖNCESİNDE NE VARDI TURKİYEDE.SANA TAVSİYEM BEĞENMIYORSAN HİNDİSTANA GİDEBİLİRSİN

Adsız dedi ki...

Yorumunuz güzel tapınaklar ilgi alanım içinde değil,çünkü ben Müslümanım.Türkiye algınız çok yanlış 10 sene önce de Ülkemizde bahsettiğiniz şeyler çok güzeldi.Ben şu anda bir AB ülkesinde yaşıyorum.Dışarıya çıktığım zaman temiz tuvaleti bırak,çoğu yerde erkek kadın karışık tuvaletler var ve yarım duvar.Dolayısıyla herkes iç içe ve de pis.Benim size sormak istediğim ben bir Ukraynalı vatandaş ile bir aylık Hindistan gezisi düşünüyorum.Ukrayna vatandaşları vizeye tabi mi?Mümkünse cevap verirmisiniz.Saygılarımla