16 Mayıs 2010

Sri Ramakrişna'dan sözler

 *-*-*-*-*--*-*-*-*-*-*
"Jnana yoga bilgi yoluyla Tanrı'yla bir olmaktır. Jnani'nin konusu Mutlak'ı idrak etmektir. Bu nedenle jnani, gerçek olan ve olmayan arasındaki fark kaybolana dek "bu değil, şu değil" diyerek, gerçek olmayan herşeyi eler ve Samadhi'de Mutlağın farkındalığına ulaşır."

"Genç bitkiler her zaman keçi ve ineklerden çitle korunmalıdır. Ama aynı bitki ağaç olduğunda keçilere barınak olur. Benzer şekilde, inancınız hamken, bunu dünyevilikten ve kötü arkadaşlığın olumsuz etkilerinden korumalısınız. Ama ne zaman ki inancınız güçlenir, hiç bir kötülük size dokunmaya cesaret edemez, bir çok günahkar (cehalet içinde olanlar) sizinle temas edince tanrısallaşır. "

"Bilgi birlesmeye yönlendirir, cehaletse ayrılığa."

"Eski bir deyiş "yüzlerce, binlerce guru vardır ama bir chela (öğrenci) bulamazsınız" der. Bu şu demektir; iyi tavsiye verebilen bir çok kişi vardır, ama bu tavsiyeleri uygulayabilecek kişi sayısı azdır."

"Demircinin, ocağındaki ateşi körükleyerek canlı tutması gibi, akıl da erdemli kişilerin refakati yardımıyla temiz ve parlak tutulmalıdır."

*-*-*-*-*--*-*-*-*-*-*

Sri Ramakrishna kimdir?

Sri Ramakrishna Paramahamsa (1836 - 1886), 19. yy Hindistanında yaşamış ünlü mistiktir. Yaşadığı dönemdeki görüş ve beyanatları, Ramakrishna Movement (Ramakrishna Hareketi) isimli okulun kuruluşuna sebep olmuştur.
Bengalli fakir bir ailenin çocugu olan Ramakrishna, okula sadece 12 yaşına kadar gitmiş, daha sonra "dunyevi konularla" ilgilenmedigi için bırakmıştır. Tüm öğrenimini iki gurudan (ruhsal öğretmenden) direkt, metinlerle ilgili bilgisini ise gezgin yogilerden almıştır.
Dakşineswar'daki Kali Tapınağının rahibi olmuş, annesinin talebiyle Sarada Devi ile görücü usulü evlenmistir. 14 yaşından sonra esinin yanina tasinan Sarada Devi'ye Ramakrishna Hareketi üyeleri kendi anneleri gözüyle bakmıştır.
Aydınlanmanın"dini" olmadığının deneyle ispatı icin, Ramakrishna önce hint gelenekleri Tantra ve Bhakti'de inisiyasyonlar alarak bu yolları kullanarak aydınlanmayı, ardindan Sufi ve Hristiyan öğretilerine göre inisye olarak uygulamalarla aydınlanmayı deneyimlemistir.
En tanınmış ogrencisi, Avrupa ve ABDye yogayı ilk kez tanıtan Swami Vivekananda'dır (1863-1902). Swami Vivekananda aynı zamanda Ramakrishna Hareketinin kurucusudur.

Ramakrişna hakkında daha fazla bilgi icin:
Turkce:
http://yoga-merkezi.blogspot.com/2007/12/sri-ramakrishnann-hayat.html
Ingilizce:
en.wikipedia.org/wiki/Ramakrishna
http://www.ramakrishna.org/rmk.htm

Hiç yorum yok: