5 Mayıs 2010

Yoga ve Vejetaryenlik

Soru: yoganin felsefesinde öldürme, canliya zarar verme reddedilmistir diye  biliyorum (tabi çok zor durumda kalmadikça).  Bu yüzden vejeteryan olarak canlilara en az zarari vererek hayatimizi  sürdürebiliriz gibi bir cikarimda bulundum. Sonuçta bitkiler de canli degil mi?  bir yazida canlilar siniflandirildiginda mikro organizmalar, bitkiler,  hayvanlar, insanlar ve insan üstü canlilar diye. burada mikro organizmalari  istesek de istemesek de nefes alirken bile öldürdügümüz için onlar için  yapabilecegimiz bir sey olmadigindan bahsedilmisti. peki hayvanlar neden  bitkilerden üstün olarak görülmüs? hareket etmeleri mi? yoksa insana daha yakin  olmalari mi buna neden olan.


Cevap:
Vejetaryenligin yogadaki sebebi aslinda sadece bir canliyi oldurmemek degil,  cunku her halukarda yasam yasami besler. Yani her canli bir sekilde hayatta  kalabilmek icin bir baska canliyla beslenmek zorundadir.
Burada iki kavramdan bahsedilebilir; birincisi bilinc seviyesidir. Insanoglu  dunya uzerindeki en yuksek bilinc seviyesine sahip varliktir, sirasiyla bunu  hayvan ve bitki izler. Maddeyse en dusuk seviyededir, bu nedenle maddede hayat  yoktur. Yogada istenilen, var olabilmek icin en dusuk seviyeli bilinc  seviyesinden itibaren yasami var ettirme cabasinda bulunmadir, bu nedenle yoga  yapan bir uygulayici, bulundugu bolgede eger mevcutsa oncelikle sebze/meyveyle  beslenir. Ancak eger daglik bir bolgedeyse (Tibet gibi) ve eger sebze/meyve  yetismesi nadirse, o zaman bir sonraki bilinc seviyesi olan hayvana gecer.  (Hatta, ucak kazalarinda hayvan da bulunmadiginda bir ustu olan insana gecildigi  hikayelerini her zaman anlatilir!)

Onemli olan mevcut oldugu zaman tekrar en  dusuk seviyeli bilince geri donmektir.Ancak burada "zorunlu kalma" derken, elbette restaurantin menusunde vejetaryen  secenek olmadigi icin, ogun atlamamak icin hayvansal gidayla beslenmek degildir!

Ikinci kavramsa, enerjisi seviyesi farkidir. Tum canlilar gunes oldugu icin  varolur, gunes birincil enerji kaynagidir. Gunes olmazsa yasam olamaz. Bitkiler  fotosenztez yoluyla gunesten direkt (1. seviyeden) beslenebilir. Ancak otobur  hayvanlar bu gunes enerjisini kinetik enerjiye donduremezler. Bu nedenle de bu enerjiyi "bitki" yiyip, "bitki"yi donusturerek yaparlar. Yani, otobur bir hayvan  2. seviyeden gunes enerjisiyle beslenir. Ancak, etobur bir hayvan otobur bir  hayvani yediginde, daha dusuk seviyeli bir "gunes enerjisi" ile 3. dereceden  beslenir. Cunku etobur hayvanlarin (ornegin kedi), bitkiyi enerjiye yeterince  donusturmesi bedenen mumkun degildir.

Gelelim insana; insan yapisi vejetaryen beslenmeye uygundur. Bu nedenle, eger etobur olursa 3. dereceden, vejetaryen beslenmeyi tercih ederse, daha yuksek  seviyeden (2. derece) gunes enerjisini alacaktir. Ve hatta ozel yetenegi olan  bir yogi ise, her gun guneslenmesi kaydiyla, tipki bitkiler gibi direkt (1. derece) gunesten bile beslenebilir ! Tercih kendisine kalmis...

Hiç yorum yok: